Doris Pack za HRT: Putin želi obnoviti Sovjetski Savez

20.03.2023.

19:15

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Doris Pack

Doris Pack

Foto: Dnevnik / HRT

Potencijalnu opasnost da se rat u Ukrajini prelije na jugoistočnu Europu, u ekskluzivnom intervjuu za HRT komentirala je Doris Pack.

Bivša zastupnica Europskog parlamenta i višegodišnja predsjednica parlamentarnog izaslanstva za jugoistočnu Europu, poznata po čvrstoj podršci pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, u Zagreb je stigla na dodjelu počasnog doktorata Sveučilišta Vern. 

"Putin želi obnoviti Sovjetski Savez"


Tijekom intervjua povukla je i paralelu između rata u Ukrajini i Domovinskog rata. Bivša predsjednica izaslanstva Europskog parlamenta za JI Europu Doris Pack kazala je kako Putin želi obnoviti Sovjetski Savez, želi uništiti nacionalni identitet Ukrajine.

- Ako se osvrnemo na početak raspadanja Jugoslavije, i srbijanska i Miloševićeva ideja bila je držati veliku Srbiju i bivšu Jugoslaviju na okupu u bilo kojem obliku. Bilo je to teritorijalno pitanje, kao i u Ukrajini, ali i nacionalno pitanje, naglasila je.

"Jedinstveni smo"


Pack je rekla kako ne strahuje da bi se rat u Ukrajini mogao proširiti na jugoistočnu Europu.

- Ne, zato što smo jedinstveni. Nismo bili jedinstveni devedesetih, a prije svega nismo bili zainteresirani kad je ovdje plamtio rat. Sad znamo da smo na strani zemalja jugoistočne Europe. Većina ih je već u NATO-u, a nadam se da će se pridružiti i ostale, poručila je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!