Plenković u Münchenu: "Hrvatska i Bavarska imaju izvrsne odnose"

04.07.2022.

18:14

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/B.A./Hina/HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u ponedjeljak u Münchenu s čelnikom bavarske vlade Markusom Söderom u prigodi 50 godina od osnutka Stalne hrvatsko-bavarske komisije, te ocijenio da Hrvatska i Bavarska imaju izvrsne odnose.

Kako je u javljanju iz Münchena za HTV-ov središnji Dnevnik istaknuo Gordan Žvanović, Nijemci su naši najbrojniji strani gosti, a čak trećina ih u Hrvatsku dolazi iz Bavarske. Riječ je o jednoj od najrazvijenijih njemačkih saveznih pokrajina u kojoj živi više od 100.000 Hrvata, od kojih je pola upravo u Münchenu.

video thumb

- Hrvatska i Bavarska imaju zaista izvrsne odnose. Ovo je bila prigoda da evociramo 50 odnosno 51 godinu suradnje u okviru Hrvatsko-bavarske komisije, rekao je Plenković koji boravi u jednodnevnom posjetu Slobodnoj Državi Bavarskoj.


Stalna komisija Hrvatska-Bavarska osnovana je 1971. godine, a obilježavanje osnutka odgođeno je prošle godine zbog pandemije COVID-a.

Plenković će kasnije u ponedjeljak nazočiti svečanom koncertu "Hrvatska i Bavarska" na kojem će Zbor Hrvatske radio-televizije i orkestar Bavarskoga radija na čelu s poznatim hrvatskim dirigentom Ivanom Repušićem izvesti djela hrvatskih i njemačkih skladatelja.

- Bavarska je jedna od zemalja u kojoj živi najviše Hrvata koji žive u Njemačkoj. Ovdje živi preko 100 tisuća Hrvata. Isto tako Bavarska je zemlja s kojom imamo veliku trgovinsku razmjenu, skoro milijarda i tristo milijuna eura 2021. godine. Postoje značajna partnerstva, ulaganja, dugogodišnja suradnja, rekao je Plenković nakon sastanka sa Söderom. 

Plenković i Söder razgovarali su i o stanju u BiH, ruskoj agresiji na Ukrajinu i porastu cijena energenata.


- Isto tako, najveći broj turista koji dolaze iz Njemačke u Hrvatsku dolaze iz Bavarske i iz Baden-Württemberga i zato je uvijek dobro da gajimo odnose i na ovoj razini, a ne samo na federalnoj, kazao je Plenković, podsjetivši da se prije mjesec dana sastao s kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu.


Söder je uoči razgovora Plenkoviću uručio visoko bavarsko odlikovanje za zasluge, za njegov doprinos u promicanju hrvatsko-bavarskih odnosa.


- To je priznanje jednom velikom prijateljstvu, poštovanju i suradnji između Hrvatske i Bavarske, između Bavaraca i Hrvata, između Hrvatske i Njemačke. Naši odnosi zaista su izvrsni, kvalitetni, dijelimo zajedničke vrijednosti, rekao je Plenković.

Söder je prilikom dodjele odlikovanja posebno istaknuo prijateljstvo Bavarske i Hrvatske.


- Velika čast, veliko prijateljstvo, mi se tom prijateljstvu nadamo i u budućnosti u ovom svijetu koji se jako mijenja uz velike izazove. Tu samo pomaže pravo prijateljstvo koje je jače od svih interesa. A mi nemamo samo zajedničke interese, nego i zajedničke vrijednosti, rekao je Söder.


- Bavarska je jedna od zemalja u kojoj živi najviše Hrvata koji žive u Njemačkoj, ovdje živi preko 100 tisuća Hrvata, a isto tako zemlja s kojom imamo veliku trgovinsku razmjenu, skoro milijarda i 300 milijuna eura tijekom 2021. Značajna partnerstva, ulaganja, dugogodišnja suradnja, isto tako najveći broj turista koji dolaze iz Njemačke u Hrvatsku dolazi upravo iz Bavarske, poručio je Plenković.


Plenković će posjet Bavarskoj završiti nazočnošću na svečanom koncertu "Hrvatska i Bavarska" koji se održava povodom 50. obljetnice osnutka Hrvatsko-bavarske komisije i 30 godina od njemačkog priznanja Hrvatske.

Pred rasprodanom dvoranom nastupit će Zbor HRT-a, hrvatski i njemački solisti u pratnji Münchenskog radijskog orkestra. Hrvatski solisti izvodit će njemačkih, a njemački hrvatskih skladatelja. Svi zajedno na kraju će izvesti Himnu slobodi Jakova Gotovca u znak potpore Ukrajini.


Uz premijera u hrvatskom izaslanstvu su i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!