15:26 / 06.04.2021.

Autor: HRT/Studio 4/V.B.

Sokolar: Bit će manje pojedinačnih ilegalnih prelazaka granice, a više organiziranih

Zlatko Sokolar, bivši načelnik granične policije

Zlatko Sokolar, bivši načelnik granične policije

Foto: HRT / Studio 4

Unatoč prognozama kako EU time i Hrvatsku na proljeće kada zatopli očekuje veliki migrantski val koji će nas zahvatiti prije svega iz BiH i Srbije, čini se kako za sada od toga nema ništa. Kao razlog spominje se treći val korone, a kada se zaraza razbukta tada je manje ilegalnih prelazaka u zapadne države EU-a.

Može se reći da je stanje u dijelu zapadnobalkanske rute mirna, rekao je u Studiju 4 Zlatko Sokolar, bivši načelnik granične policije. 

- I ova ruta ima potencijal relativno problematične skupine migranata. Oko osam do osam i po tisuća u BiH i otprilike toliko u Srbiji da ne govorimo o Makedoniji i Grčkoj koja je pod stalnim pritiskom. Slovenci su zabilježili u prošloj godini oko 14 i po l tisuća u prošloj godini. Ta brojka u kontinuitetu je jednaka ali nije jednaka struktura. To su uglavnom Pakistanci i Afganistanci.

Ovaj dio rute preko BiH je kaže, donekle zatvoren i jasno da se i migranti i krijumčari preusmjeravaju se na druge rute. 

-Vraćaju se na Bajakovo, ali isto tako i preko Mađarske i Rumunjske. U kontinuitetu ćemo sigurno bilježiti manje pojedinačnih ilegalnih prelazaka preko državne granice, a više organiziranih. Vozač zna svoje obveze i treba poduzeti sve potrebne mjere da se liši nepotrebnog tereta.

I zato, smatra Sokolar, ništa ne može biti slučajno i bez znanja vozača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!