Prosječan američki kupac nije sretan, inflacija najveća od 1981.

17.02.2022.

22:31

Autor: Branka Slavica/Agenda:Svijet/HRT

New York

New York

Foto: Brendan McDermid / Reuters

Inflacija u SAD-u najviša je u posljednjih četrdeset godina. Viša je od 7,5 posto. Bijela kuća tvrdi da je to posljedica ekonomskih poremećaja prouzročenih covidom. Oporba za to okrivljuje vladine programe poticanja gospodarstva i pomoći građanima.Prosječan američki kupac nije sretan, stopa inflacije najviša je od 1981. Život je najskuplji u velikim gradovima, potrošačka košara razlikuje se od savezne države do države, no cijene mlijeka, kruha, mesa, higijenskih potrepština, svima su previsoke.

- To utječe na stvari koje kupujem svaki dan. Mlijeko, jaja. Sada je mlijeko 4-5 dolara po pakiranju, rekao je Opal Ratan.

Više od 100 milijuna Amerikanaca živi u iznajmljenim stanovima i kućama. Već su prošle godine cijene najma narasle za 14 posto, mjesečne stanarinu u prosjeku stoje oko 1800 dolara.

Kako raste stopa inflacije, tako rastu i cijene rabljenih automobila. Pandemija je usporila proizvodnju novih vozila zbog nestašice čipova. Vlasnici rabljenih automobila među onima su koji profitiraju posljednjih mjeseci.

Za one koji se bave iznajmljivanjem i prodajom automobila ovo su izazova vremena.

Bijela je kuća prošlog ljeta inflaciju ocijenila prolaznom, kriveći pandemiju za val poskupljenja. Sada i predsjednik priznaje kako nema brzog lijeka za rast cijena i opadanje ekonomske moći građana.

Joe Biden ne voli kada novinari otvaraju ovu temu, na pitanja o inflaciji reagira nervozno.

Republikanci za visoku stopu inflacije krive predsjednika Bidena i njegov poticajni paket paket od gotovo dva bilijuna dolara poticaj gospodarstvu pogođenom pandemijom.

Svejedno, predsjednik ne odustaje od još jednog paketa potrošnje vrijednog 1,7 bilijuna dolara kojim želi osnažiti socijalnu mrežu Amerike. No, taj plan ne podržavaju ni svi demokrati u Kongresu.

Za manje od dva tjedna američki će predsjednik u Kongresu podnijeti izvješće o stanju nacije. Govorit će o ekonomskim uspjesima administracije, gospodarskom rastu i kreiranju šest milijuna radnih mjesta. Pritom Joe Biden naciju mora uvjeriti kako ima plan za kroćene inflacije i ekonomsku sigurnost američkih obitelj.

Više pogledajte u prilogu Branke Slavice:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!