Domaći robot za gašenje požara spreman je za sve krizne situacije

16.07.2022.

12:16

Autor: Anita Suknjov/Dnevnik/HRT

Primarni cilj je gašenje požara u ekstremnim uvjetima na visokorizičnim terenima

Primarni cilj je gašenje požara u ekstremnim uvjetima na visokorizičnim terenima

Foto: Dnevnik / HRT

Nedavni katastrofalni požar pokraj Vodica još je jednom pokazao koliko je vatrogascima važna i potrebna kvalitetna tehnika. Domaća tvrtka DOK-ING predstavila je stroj MVF 5 koji je idealan za gašenje požara u teškim i za život opasnim situacijama jer se njime može upravljati sa sigurne udaljenosti od čak 1500 metara. 

Opremljen s devet kamera i težak 16 tona, ovaj multifunkcionalni robot spreman je za sve krizne situacije.


- Vrlo je moćno inženjersko vozilo koje može uklanjati prepreke ispred interventnih vozila i slično, kaže član Uprave DOK-ING-a Goran Pešić.


- Stroj je krenuo samo kao vatrogasni stroj, gdje je bila potreba za zaštitom skladišta municije, kojemu čovjek ne smije prići 48 sati nakon eksplozije, i od tud smo krenuli, kaže voditelj proizvoda Jakov Mihaljević iz Odjela istraživanja i razvoja DOK-ING-a.


Primarni cilj je gašenje požara u ekstremnim uvjetima na visokorizičnim terenima.


- Može ići do nekih 1500 kilometara. Na putu do tamo može otkloniti prepreku, može zaštititi sebe, može zaštititi okolinu gaseći vatru. Isto tako putem svojih kamera može vratiti uvid u stanje, što je to tamo s čime se borimo, objašnjava Mihaljević.


Tvrtka izvozi u 40 zemalja diljem svijeta, a njihovim proizvodima, strojevima za posebne namjene, najviše se koriste vojska i policija.


- Nedavno je i MUP kupio ovakva tri vozila i prva smo zemlja koja će nominirati interventne postrojbe s robotskim sustavima, na to smo posebno ponosni, kaže Pešić.


Vozilo je nedavno predstavljeno i na vodećem svjetskom sajmu u Njemačkoj, gdje ga je imalo priliku vidjeti više od 150 tisuća posjetitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!