Koliko je euro utjecao na poslovanje i život građana?

24.04.2023.

19:56

Autor: Dijana Kovaček/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Euro

Euro

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Euro je uveden u vrijeme inflacije, pa je zasad još teško procijeniti kako je to utjecalo na poslovanje i život građana.  

- Zbog kamatnih stopa, zbog sigurnosti, zbog nepostojanja konverzija - mi imamo tolike benefite koje ćemo sigurno moći iskoristiti da, ne u ovom momentu, ali sigurno u budućnosti ćemo osjetiti boljitak i bit ćemo sigurno bogatiji, naglasio je Branko Roglić, predsjednik Nadzornog odbora Centra Miko Tripalo i vlasnik Orbico grupe.

Građani su danas siromašniji jer su cijene počele rasti 2021., a to se nastavilo i tijekom 2022.

- Onda smo iza nove godine svjedočili onom stampedu zbog prelaska na euro, nemamo informaciju da se bilo što vratilo na onu prethodnu razinu, tako da život je postao skuplji građanima, ali ne zbog eura nego prvenstveno zbog rasta cijena, istaknula je Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Uvođenje eura neznatno povisilo cijene


Guverner HNB-a također tvrdi, uvođenje eura tek je neznatno povisilo cijene.

- Da, euro jest doprinio rastu inflacije, ali onoliko koliko smo očekivali, 0,4 postotna poena, naglašava Boris Vujčić, guverner HNB-a.

Iako su prednosti uvođenja eura za gospodarstvo mnogobrojne, inflacijski su pritisci, pogotovo rast cijena energije, utjecali na poslovanje, kaže prvi čovjek Fortenova grupe. 

- Naše cijene svih ulaznih troškova su otišle gore, a znamo da ne možemo sve to prenijeti na naše kupce, tako da je cjelokupna naša profitna marža pala, u relativnim brojkama, naravno, istaknuo je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Euro bolji od kune za nas


Može se postaviti i pitanje, kaže Boris Lalovac, koliko bismo danas bili ranjiviji da imamo kunu. 

- Mislim da je sigurno u ovakvom trenutku bolji euro, jer stabilniji su prihodi na euroobveznice, stabilniji su pristupi što se tiče fondova, smatra Boris Lalovac, saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar financija.

Ono što je zasad najočitija korist od uvođenja eura, i za građane i za poduzetnike, kamatne su stope, koje su čak i niže nego u najrazvijenijim zemljama Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!