Voda za polja - zašto u Istri može, a u Dalmaciji ne?

11.02.2022.

06:43

Autor: Borka Juras Slamić/Plodovi zemlje/HRT

Zdravko Bagić

Zdravko Bagić

Foto: HRT / HTV

Klimatske promjene uzrokuju sve duža sušna razdoblja, posebice u Dalmaciji i stručnjaci već godinama upozoravaju da ozbiljne poljoprivredne proizvodnje nema bez natapanja. Sofisticirani sustavi poput sustava kap po kap - ne troše mnogo vode, a da bi se implementirali uvijek postoji neki 'ali'. Koliko potrebu za natapanjem prepoznaju distributeri vode, lokalni vodovodi, i zašto u Istri uspijevaju, a u Dalmaciji ne?

Na 18 hektara zemlje u Lozovcu kraj Šibenika posađeno je šest tisuća maslina. Prošle godine nisu rodile, žali se Zdravko Bagić. A 2018, kad su bile male - imao je prinos od 15 tona, kaže.

- Pa kažem, jel' mi to blažena divica Marija dala, kralj Petar ili Papa blaženstvo neko? Da 2018. imam 15 tona, a u ovoj godini kad je maslina triput veća - nijednog zrna, pita se.

Nema zrna jer nema vode 

Nema zrna jer nema vode. Količine kiše se pažljivo mjere, ali rezultati ne ohrabruju. Prošle je godine, kaže Bagić u devet mjeseci palo 277 litara kiše. Toliko bi, dodaje - trebalo pasti u dva mjeseca. A maslini treba najmanje 500 do 700 litara. Rješenje je navodnjavanje - na dijelu plantaže je i provedeno. No ne i izvršeno. Jer je preskupo.

- Ne, ne navodnjavam, jer ja ako mi ne spuste cijenu onda slobodno mogu prodati gume kako bih vratio uloženi novac, a uložio sam 100 tisuća kuna, kaže. Cijena vode je 12,84 kn po kubiku i kad bih po toj cijeni zaliljevao masline kap na kap - trošak bi iznosio do 80 tisuća kuna i više. A ne znam mogu li naći ploda toliko, kaže Bagić koji je našao i primjer - i to u Hrvatskoj.

U Puli OPG-ovci plaćaju manje

- U siječnju 2021. godine Vodovod Pula je donio odluku o cijeni vodne usluge za javnu vodopskrbu kojom se fiksna tarifa za korisnike poljoprivrednih priključaka smanjila s 30 na 15 kuna, dok se varijalbilni dio cijene s 11,31 smanjio na 3,41 kuna, kaže rukovoditelj potrošačkog odjela Vodovoda Pula Albert Lončarić

Iz šibenskog Vodovoda i odvodnje stiže šturi odgovor: "Ovo Društvo nije u mogućnosti pojedinom potrošaču nuditi isporuku vode po većoj ili manjoj cijeni već je isto određeno cjenikom i po kojem se obračunavaju računi za isporučenu vodu za sve potrošače na uslužnom području Društva. Prema važećem cjeniku iznos industrijske cijene vode iznosi 12,84 po m3, a koju cijenu plaćaju, pored ostalih, i oni koji koriste vodu kao OPG".

Zašto se ne može do priključka sirove tehničke vode?

Pitao je Bagić može li dobiti i priključak na takozvanu sirovu tehničku vodu prije kloriranja. Ponovno su rekli ne.

- Imate još jednu narodnu poslovicu. Mogu vam je reć', a to je da voda pripada narodu. Narod bira vlast da upravlja vodom. To je Ministarstvo gospodarstva. Pitam se di je voda? U povratu prema narodu - di je voda? Isparila, utekla, prodala, di je?, pita Bagić.

A nje barem u Šibensko-kninskoj županiji ima napretek. Krška ljepotica Krka, nadomak je Bagićeve plantaže. Zar uistinu ne postoji način da dio tog blaga povoljnije završi na zemlji poljoprivrednika?

Kako zasad stvari stoje uz cijenu koju birokracija kroji ona će i u budućnosti većinom samo teći - ravno u more!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!