20:50 / 21.09.2021.

Autor: V.K./Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/HRT

SPAN na burzi prikupio 101 milijun kuna

SPAM

SPAM

Foto: Dijana Kovaček / HRT

Izlazak tvrtke Span na Zagrebačku burzu izazvao je velik interes malih i velikih ulagača. Naime, riječ je o iznimno uspješnoj i jednoj od najdugovječnijih hrvatskih IT tvrtki, koja je prodajom gotovo 30 posto vlastitih dionica na javnoj ponudi prikupila 101 milijun kuna. Od toga su čak 8 i pol posto kupili zaposlenici tvrtke. 


Potpisom Ugovora o uvrštenju svih dionica tvrtke Span na Zagrebačku burzu, počelo je novo razdoblje za tvrtku koju najbolje opisuje naziv "mali div". 101 milijun kuna, prikupljenih javnom ponudom dionica, uložit će se u rast poslovanja.

- Spana Mislimo rast i dalje organski na tržištima na kojima jesmo, ali želimo se širiti na druga tržišta, imamo međunarodnu ekspanziju u još 6 zemalja. Moldaviju upravo otvaramo, a još ćemo do kraja godine pokrenuti najmanje jednu državu, rekao je Nikola Dujmović, predsjednik Uprave Spana.

Projektiranje i izvođenje informacijskih sustava za više od 1200 klijenata na 6 kontinenata, među kojima su McDonalds, Starbucks, Rimac Automobili i Infobip, dokaz je Spanove uspješnosti. Iznimno su im važan dio priče njihovi zaposlenici, od kojih je više od polovine u Hrvatskoj odlučilo kupiti dionice i tako postati suvlasnik tvrtke.

- Ovo nam je zapravo bio dobar uvod u investiranje u Zagrebačku burzu i računamo dugoročno da bude to raslo, to nije špekulacija, od danas do sutra da prodaš, nego dugoročno da firma ima neku perspektivu i da je dobra investicija, ne možda za penziju, ali za klince, za faks recimo, govori, Slaven Mišak, zaposlenik Spana.

Iskazani interes svih ulagatelja bio je znatno veći od ponuđenog broja dionica. Znak je to povjerenja u Span, ali i želje investitora za novim ulaganjima u dionice.

- Građani ustvari imaju malo investicijskih prilika po nekim boljim stopama povrata i drago nam je da se stvorila prilika da investiraju u domaću IT kompaniju. IT kompanije su vrlo popularne što se tiče investitora u cijelom svijetu, i znači prvi put ovakvu kompaniju imamo u Hrvatskoj, govori Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Uvrštenje na Zagrebačku burzu, a uskoro i trgovanje, nije lagan posao za neku tvrtku, kažu u Spanu, ali otvara mnoge mogućnosti daljnjeg financiranja rasta tvrtke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!