Blagdan je Svih svetih

01.11.2021.

07:40

Autor: T.V./V.G./Studio 4/HRT/IMS/Hina

Mirogoj

Mirogoj

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Blagdan je Svih svetih, dan kada Katolička crkva slavi sve kanonizirane, ali i svece koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, a nisu kanonizirani. Građani obilaze grobove svojih najmilijih, polažu cvijeće i pale svijeće. Zbog epidemiološke situacije, preporučuje se da nose maske i održavaju razmak.

Galerija
Mirogoj, Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Mirogoj, Foto: Sanjin Strukić/PIXSELLMirogoj, Foto: Sanjin Strukić/PIXSELLMirogoj, Foto: Sanjin Strukić/PIXSELLMirogoj, Foto: Sanjin Strukić/PIXSELLMirogoj, Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Mnogi Zagrepčani tijekom vikenda su obišli grobove svojih najmilijih. Građani od jutra pristižu na Mirogoj, a veće gužve očekuju se poslijepodne.

- Kad uspoređujemo s prošlom godinom, i sada je već znatno više građana. Moram priznati, kad to uspoređujemo s pretpandemijskom godinom, to je znatan pad broja ljudi. S obzirom na situaciju s pandemijom, nisam siguran da se može očekivati velik broj, to je razumljivo, rekao je Vlado Mikšić, rektor crkve Krista Kralja na Mirogoju, gostujući u emisiji "Studio 4".

Objasnio je što vjernici slave na današnji blagdan.

- Danas je svetkovina Svih svetih. Slavimo svece. Katolička crkva slavi svoje članove koji su uspjeli ono što nam evanđelje govori, ispuniti svrhu svog života - spasenje duše. Dakle, slavimo svece. Oni su nam živi dokaz da ono što Krist u evanđelju traži i što Sveto pismo naglašava - svetost - da je to ostvarivo i da se to može. Svetkovinom Svih svetih želimo sjetiti se onih brojnih nekanoniziranih, ali koji se sigurno raduju u Božjem kraljevstvu u koje smo svi pozvani.

Rektor Mikšić objasnio je razliku između blagdana Svih svetih i Dušnog dana, koji obilježavamo sutra.

- Na Sve svete slavimo trijumfalnu Crkvu, ljude koji su uspjeli doći do lica Gospodnjeg. Na Dušni dan molimo za one ljude koji su pošli putem vječnosti, ali zbog različitih svojih slabosti ili grijeha nisu došli u to stanje blaženstva, svetosti. Upravo tom molitvom im želimo pomoći i približiti im se. Mi vjerujemo da molitvama dolazimo do Boga, ali i naših pokojnika. Zato doći na groblje, a ne pomoliti se, nekako nije potpuno dolazak.

Posebna regulacija prometa prema Mirogoju

Kako je za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" izvijestio Gordan Ćelić, na Mirogoju je ponuda cvijeća i svijeća bogata. Svijeće i lampione možete naći po cijenama od 10 do 70 kuna, dok ćete za cvijeće i cvjetne aranžmane izdvojiti od 100 do 500 kuna.

Svete mise neće biti u crkvi Krista Kralja jer je oštećena u potresu, nego pokraj, na posebno montiranoj pozornici. Prva misa na rasporedu je u 10 sati, zatim u 11.30 te u 16 sati. Sutra, na Dušni dan, mise su u 9, 10 i 11.30.

➡️ Misu na zagrebačkom Mirogoju i molitvu odrješenja kod središnjeg križa, s početkom u 16 sati, predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a sve možete pratiti u izravnom prijenosu na našem programu na HTV-u 1 i HR-u 1.


Pristupne ceste prema Mirogoju zatvorene su od 7.30. U Zagrebu je na snazi i privremena regulacija prometa oko glavnih gradskih groblja, koja će trajati do 2. studenoga.

ZET poziva građane da se, uz poštovanje epidemioloških mjera, koriste besplatnim izvanrednim linijama. Osigurano je više od 80 autobusa i oko 150 vozača.

- Grad Zagreb je i ove godine osigurao besplatan prijevoz za naše drage sugrađane. S obzirom na novu regulaciju prometa, pozivamo sve građane da koriste naše izvanredne autobusne linije, poručio je Domagoj Zeba, glasnogovornik ZET-a. 

U Rijeci bez gužvi na grobljima

I u Rijeci građani posjećuju posljednja počivališta svojih najmilijih. Rijeka ima čak osam groblja. S gradskog groblja Kozala javila se HRT-ova Ivana Perić.

- Mislim da je kiša smanjila gužve. Možda je ljude i strah koronavirusa pa su u vikendu koji je iza nas posjetili počivališta svojih najmilijih. Javni gradski prijevoz je danas besplatan i linije prema grobljima voze znatno redovitije nego što je to uobičajeno, rekla je Perić za "Studio 4".

Inače, prvi ukop na groblju Kozala održan je 1838. godine. To se dogodilo nakon odluke cara Franje Josipa koji je zabranio da se preminuli ukapaju u crkvama. Groblje Kozala 2006. godine je proglašeno spomenikom kulture zbog prekrasnih mauzoleja koji su oličenje svih umjetničkih dostignuća brojnih hrvatskih kipara. 

Misna slavlja u župi Sv. Romuald i Svi Sveti danas se održavaju u 8,11 i 15 sati, koje će predvoditi monsinjor Ivan Devčić.

Više pogledajte u videu:


Središnje misno slavlje na Lovrincu predvodi mons. Barišić

 Cijena krizantema na splitskom Lovrincu je 8 kuna. Prodavačica Mirjana rekla je kako cijene nisu previsoka, a prodaja ide dobro.


- Mislim da su čak neke cijene i niže u odnosu na prošlu godinu. Najviše idu košare, buketi, krizanteme, kazala je.

Direktor groblja Petar Bilobrk za "Studio 4" rekao je da većih gužvi nema. 

- Gužve su bile već u petak i za vikend. Sigurno je lijepo vrijeme učinilo da se sve odvije u prethodna tri dana. Bila je i najava da će danas biti kiša, vjerojatno su zato kjudi ranije pohodili grobolje. 

Središnje misno slavlje koje predvodi Marin Barišić je u 14.30 sati.

- Očekujem da će biti par tisuća ljudi, rekao je Bilobrak.

Više pogledajte u videu:


Varaždinsko groblje jedno od najljepših u Europi

Varaždinsko groblje osnovano je 1773. nakon što je kraljica Marija Terezija zabranila ukope unutar gradskih zidina i uokolo crkve, otkrila je Romana Brkić Knežević, voditeljica groblja Varaždin.

Za parkovno oblikovni koncept groblja zaslužan je Herman Haller, mladi krojač. Bio je fasciniran parkovima oblikovanim u tzv. francuskom stilu poput Versaillesa. Svoj projekt predstavio je greadskim ocima, no oni su ga odbili. Bio je ustrajan u svom cilju te sa svojim novcem je posadio prve tuje i posadio ih na varaždinskom groblju. Uskoro su ideju prihvatili građani, ali i gradske vlasti.

- On je htio da groblja ne budu turobna već da šećemo kao po bilo kojem parku, okruženi zelenilom i cvijećem, rekla je Brkić Knežević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!