Trebaju li stariji brinuti zbog uvođenja eura? "Nema straha za isplatu mirovine"

02.10.2021.

09:24

Autor: M.L./K.D./Studio 4/HRT/IMS

Melita Čičak

Melita Čičak

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Kad su umirovljenici u pitanju, najčešće se spominje činjenica kako u mirovini ne mogu zasluženo uživati jer su im mirovine premale. Melita Čičak, ravnateljica Uprave za mirovinski sustav u Ministarstvu rada, istaknula je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" kako je još 2019., u okviru mirovinske reforme, napravljen značajan iskorak u unaprjeđenju mirovinskog sustava koji uključuje i povećanje mirovina.


- Mirovine su zadnjih 5 godina povećane 18 posto, a najniže mirovine 23 posto. Mirovina je rezultat vašeg radnog vijeka – sve ove dodatne intervencije mi provodimo sukladno mogućnostima, povećavamo mirovine kako bi našim umirovljenicima i starijim osobama život učinili boljim, objašnjava. Dodaje kako se u narednom razdoblju planiraju i dodatne intervencije u korist umirovljenika, poput one gdje im je omogućen rad do 4 sata, što je potaknulo značajan interes hrvatskih umirovljenika.

1. siječnja ove godine uvedena je i Nacionalna naknada za starije osobe – za osobe koje nemaju uvjete za mirovinu, imaju 65 godina života i prebivali su u Hrvatskoj više od 20 godina prije podnošenja zahtjeva.

- Time smo obuhvatili značajan kontingent osoba koje do prošle godine nisu imale nikakav prihod, istaknula je Čičak.

Umirovljenici traže ponovno otvaranje rokova za isplatu covid dodataka, kako bi svi uspjeli osigurati uvjete. Na sjednici Vlade donesena je odluka o izmjeni te odluke – rok je ponovno otvoren do 30. studenog.

- Moram reći da je do sada 710 umirovljenika do sada dobilo covid dodatak, i za to je osigurano više od 436 milijuna kuna, objašnjava Čičak.

Također, govori se i o rješavanju štetnih ugovora o doživotnom uzdržavanju.

- To je također jedna od inicijativa Udruge umirovljenika o kojoj će se raspravljati i nastojati naći rješenje, dodaje.

Dan starijih osoba obilježava se 1. listopada. Ovaj dan, koji se slavi već punih 30 godina, proglasila je Glavna skupština Ujedinjenih Naroda kako bi ukazala na važnost shvaćanja potreba i sposobnosti osoba treće životne dobi.

Melita Čičak, ravnateljica Uprave za mirovinski sustav u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike istaknula je kako je upravo uvažavajući izuzetan doprinos osoba treće životne dobi tijekom njihovog životnog i radnog vijeka, utvrđen Dan starijih osoba.

- Svi smo mi obvezni osigurati im odgovarajuće uvjete života, i pokušati na najbolji mogući način iskoristiti njihova znanja, vještine, i iskustva koja mogu prenijeti na mlade. Slijedom tog, Vlada je prošle godine osnovala Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe – ono se s jedne strane sastoji od predstavnika Vlade, koji pokrivaju područja koja su od interesa umirovljenika. S druge strane, tu su predstavnici umirovljeničkih udruga, Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Čičak ističe kako je veliki izazov osigurati osobama treće životne dobi kvalitetne uvjete za život.

- To je multidisciplinarni pristup kroz razne resore i Ministarstva, i razna područja, i upravo tome služi Nacionalno vijeće. S jedne strane je u sustavu zdravstva potrebno unaprijediti palijativnu skrb, smještaj – kako u institucije, tako i onima koji su kod kuće. S druge strane, potrebna je zaštita osoba od nedovoljne financijske pismenosti i neinformiranosti. S treće strane potrebno je osigurati primjereni prihod u starosti kroz mirovinski sustav. Ima puno prostora da mi svi zajedno kao zajednica i sustav unaprijedimo kvalitetu njihovog života. I mislim da mi kroz Nacionalno vijeće radimo važne iskorake, smatra Čičak.

Digitalizacija je mnogima olakšala život, uključujući i e-uputnice u zdravstvu, no osobe starije životne dobi često ne znaju i ne mogu koristiti te alate.

- To se nastoji poboljšati kroz sredstva EU fondova i različite projekte, suradnju kroz udruge. Vidi se napredak, ali ima prostora za još veći, kaže Čičak.

U posljednje vrijeme često se govori o prelasku na euro i povećanju cijena, ali Čičak ističe kako umirovljenici mogu biti mirni.

- Mirovine se redovno isplaćuju, usklađuju se po povoljnijoj formuli 70:30 – ovisno o tome što je povoljnije. Sve što je sukladno našoj moći se radi. , zaključuje Čičak.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!