Bakić i Berbić Lacko o sudskoj odluci o mjeri roditelj odgojitelj

05.07.2022.

19:27

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Bakić i Berbić Lacko u Dnevniku

Bakić i Berbić Lacko u Dnevniku

Foto: Dnevnik / HRT

Zastupnik u Skupštini Grada Zagreba Damir Bakić (Možemo!) rekao je večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku, komentirajući odluku Visokog upravnog suda o mjeri roditelj odgojitelj, da Grad Zagreb ima otvoren prostor da donese novu odluku u istom smjeru, s istim ciljevima, ali s adekvatnim rokom prilagodbe, dok je predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbić Lacko rekla da je sud priznao da je odluka zagrebačke vlasti bila protuzakonita i štetna, otvorivši pitanje njihove odgovornosti.

Visoki upravni sud presudio je da zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nije smio ukinuti prava korisnicima mjere roditelj odgojitelj te da je odluka o retroaktivnom ukidanju te mjere, koju je u prosincu izglasala zagrebačka Skupština, nezakonita. 


Berbić Lacko rekla je u Dnevniku da su upozoravali na netočne podatke koji su dolazili od gradske vlasti te na ono što će se dogoditi ako bi odluka stupila na snagu.


- Prva faza te bitke je dobivena stupanjem na snagu odgode, a, evo, sada smo dobili poništenje priznanjem suda da je ta odluka protuzakonita i definitivno štetna, rekla je Berbić Lacko.


Bakić je rekao da su očekivali odluku u njihovu korist te da su razočarani.


- To samo pokazuje koliko je teško mijenjati išta, ma kako široku podršku građana za to imali, dodao je.


Međutim, dodao je da je Visoki upravni sud danas donio niz stajališta s kojima su oni vrlo zadovoljni.


- I koji nama i svima onima koji nam pružaju podršku, i koji su pružali podršku mijenjanju ove mjere roditelj odgojitelj, ulijevaju jako mnogo optimizma, poručio je Bakić.


Bakić je tako rekao kako je sud rekao da se ne radi o stečenom pravu, da njihova odluka nije retroaktivna, da se radi o povlastici koju je prethodna gradska vlast dala jednoj kategoriji građana, da se gradska vlast vodila javnim interesom, te da legalno izabrana nova lokalna samouprava ima autonomno pravo mijenjati odluke i mjere koje je donijela prethodna vlast te donositi mjere i odluke sukladno svojim politikama.


- Konkretno, u ovom slučaju to znači da ova gradska vlast ima pravo ukinuti ovu naknadu za roditelje čija su djeca starija od sedam godina, da ova gradska vlast ima pravo smanjiti visinu te naknade, rekao je Bakić.

Prekratak rok prilagodbe


Berbić Lacko je rekla da su ovo što je Bakić iznio segmenti.


- Konačna odluka da je grad donio protuzakonitu odluku - to je zastrašujuće, to je za postaviti pitanje odgovornosti ove vlasti, rekla je Berbić Lacko.


Dodala je da legitimitet lokalne jedinice da donosi odluke nije upitan.


- Ali je protuzakonito zadirati u to što, kažete, nisu stečena prava, primanja, novčana naknada i što već je, rekla je Berbić Lacko.


- U današnjim stavovima suda koji su vrlo jasno iskomunicirani explicite se kaže da se ne radi o stečenim pravima. Ovo je neobično važno za razumjeti. Jedino što je sud našao spornim u gradskoj odluci, to je zapravo prekratak period prilagodbe, rekao je Bakić.


- I još nešto, nadovezala se Berbić Lacko.


Bakić je rekao da grad stoga ima otvoren prostor da donese novu odluku u istom smjeru, s istim ciljevima - ali s adekvatnim rokom prilagodbe.

Mjesta u vrtićima


Berbić Lacko je pritom naglasila važnost kompenzacijskih mjera.


- Niti jedno slobodno dodatno mjesto nije otvoreno od dana donošenja odluke. To je zastrašujuće! Gdje mislite smjestiti djecu da bi roditelji zatražili posao u tom slučaju? Nema niti kompenzacijskih mjera za roditelje, rekla je.


Bakić je uzvratio da djecu misle smjestiti u nove vrtiće, kojih će, kako je naveo, samo u ovoj pedagoškoj godini sagraditi četiri. Međutim, na pitanje koliko će djece smjestiti odgovorio je da ne može reći točan broj.


Rekao je da je mjera do sada u pet godina Grad Zagreb koštala preko 2 milijarde kuna, te da je u nju utrošeno 15 puta više novca nego na izgradnju novih vrtića.


Berbić Lacko rekla je da novca ima i da ga treba pravilno rasporediti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!