20:35 / 28.04.2021.

Autor: Anita Markovina Radnić/Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

Devedesetih na tenkovima, danas na dva kotača

Obljetnica udarne brigade

Obljetnica udarne brigade

Foto: Dnevnik HTV-a / IMS

U Splitu je obilježena 30. obljetnica osnutka 4. gardijske brigade "Pauci". Ta legendarna postrojba Hrvatske vojske imala je jednu od presudnih uloga u pobjedi u Domovinskom ratu. Devedesetih na tenkovima, danas na dva kotača - spokojni i svoji na svome. Crvene beretke nose s jednakim ponosom. Ratnici. I prijatelji.


- Crvena beretka je simbol junaštva, hrabrosti, pobjede u Domovinskom ratu. Gdjegod smo se pojavili, ulijevali smo sigurnost našem narodu, a neprijatelju strah u kostima, kazao je general Damir Krstičević, bivši zapovjednik 4. gardijske brigade.

"Začas mi živimo u devedeset prvoj, jer to se ne može zaboraviti, nijedan trenutak! Veterani Četvrte gardijske brigade su vam uvik prijatelji!", dodaje Hrvoje Pupić-Vurilj, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade.

Kroz brigadu je prošlo 7000 ljudi, 200 ih je poginulo ili nestalo, njima u čast položeni su vijenci, služena je sveta misa. Misija i u ratu i u miru ostala je ista - pomoći.

Sreli smo tako i Željka Starčevića, bivšeg branitelja.

- Ja sam bivši pripadnik Druge gardijske brigade i došli smo povodom 30. obljetnice Četvrte gardijske brigade koja nam gradi našu kuću, srušenu, u Petrinji, kazao nam je.

Maslenica, Maestral, Južni potez, Oluja.... I još mnoga ratišta. Svuda je četvrta brigada ratovala časno, sa srcem.

- Ja bih rekao da smo bili izuzetno hrabri, naravno, bili smo motivirani jako, nabijeni domoljubljem, i svim onim što mladi ljudi imaju u takvim uvjetima. Brigada je ratovala na cijelom području Dalmacije. Bile su teške bitke, ali smo ih dobili, kaže general Mirko Šundov, bivši zapovjednik 4. gardijske brigade.

Danas se Paucima nazivaju pripadnici Treće motorizirane bojne, a novim članovima u Kninu su dodijeljene 53 beretke. Prisegnuli su.

- Naša daljnja obaveza je ulagati u Hrvatsku vojsku, ona je krvlju stečena i na taj način trebamo je promatrati. Iznimno smo cijenjeni zbog svoje povijesti među našim međunarodnim saveznicima, u svim misijama i operacijama, poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Predsjednik republike Zoran Milanović poručio je kako je Hrvatska vojska jedan od stupova civilne, demokratske, građanske države u kojoj živimo.

- Bez Hrvatske vojske hrvatske države ne bi bilo. Bez mnogočega drugog bilo bi je, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!