Mazzocco Drvar o nevremenu i klimatskim promjenama: "Moramo djelovati odmah"

16.09.2022.

19:38

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Dunja Mazzocco Drvar

Dunja Mazzocco Drvar

Foto: Dnevnik / HRT

O klimatskim promjenama više ne možemo govoriti kao o nečemu što će se događati u budućnosti, već kao o nečemu što je već nastupilo, rekla je Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti pri Ministarstvu gospodarstvu, gostujući večeras u HTV-ovom središnjem Dnevniku povodom velikih nevremena u Hrvatskoj i Italiji. Poručila je da više ne možemo čekati te da djelovati moramo odmah.

- Mislim da je sasvim jasno da se događaju klimatske promjene. Međutim, ako govorimo o tome možemo li ova konkretna nevremena povezati baš s klimatskim promjenama, to još uvijek ne možemo znati, rekla je Mazzocco Drvar.


Međutim, dodala je, možemo generalno govoriti o tome da se ovakve ekstremne vremenske prilike događaju upravo zbog toga što je atmosfera sve zagrijanija, zbog čega može sadržavati i sve više vlage, pa je logično da se nakon dugotrajnog vremena bez oborine dogodi ovakav prolom oblaka.


Rekla je da takvih ekstrema ima sve više te da se više ne može govoriti o klimatskim promjenama kao o nečemu što će se događati u budućnosti, već kao o nečemu što je već nastupilo i što viđamo u različitim pojavnostima - suše, požari, poplave...


Mazzocco Drvar rekla je da je u zadnjih 20-ak godina analizirano oko 500 vremenskih i klimatskih nepogoda, te da je od toga više od 90 posto alocirano upravo klimatskim promjenama.

Najveća materijalna šteta od suše


U razvijenom svijetu najveća je materijalna šteta od suše - u Hrvatskoj je to 45 posto, navela je također.


- Ta suša jest ono s čime se najviše sada suočavamo. Možemo reći da se usporedbom stare i nove klime, odnosno ovih sada zadnjih 30 godina i onih prethodnih 30 godina, učestalost suša povećala za dva puta, rekla je Mazzocco Drvar.


Poručila je da više ne možemo čekati i da djelovati moramo odmah. Usporedila je iznose koji se ulažu u štete i one koji bi se mogli uložiti u sprječavanje ovakvih šteta. Tako je navela da je Hrvatska unazad tri desetljeća pa do 2013. godine imala godišnje 68 milijuna kuna štete od klimatskih ekstrema, odnosno nepogoda. 


- To se u posljednjih deset godina povećalo za 10, odnosno 11 milijuna, tako da sad mjerimo te štete negdje u gabaritima oko 78-79 milijuna, rekla je Mazzocco Drvar.


S druge strane, navela je da smo proljetos iz paketa iz europskih fondova od 10 milijuna kuna dodijelili sredstva za izgradnju 15 solarnih elektrana.


- To je, recimo, nešto čime svakako možemo spriječiti taj začarani krug u kojem se stalno nalazimo, zaključila je Mazzocco Drvar.

Pogledajte cijelo gostovanje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!