16:56 / 01.03.2021.

Autor: Ana Zadro/Regionalni dnevnik/HRT

Građani, kolege, prijatelji i znanci upisuju se u knjige žalosti

Knjiga žalosti

Knjiga žalosti

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Brojni građani, kolege, prijatelji i znanci upisuju se u knjige žalosti otvorene u zagrebačkoj Gradskoj upravi i Gradskoj skupštini u povodu smrti gradonačelnika Milana Bandića. Komemoracija će se održati sutra u Hrvatskom narodnom kazalištu, a pogreb u srijedu na Mirogoju. Od Milana Bandića opraštaju se i rodne Grude u Bosni i Hercegovini. 

Građani i zaposlenici Gradske uprave od jutra se upisuju u knjigu žalosti. Upisao se i premijer Andrej Plenković koji je Milanu Bandiću zahvalio na onome što je učinio za Zagreb.

- On je doprinosio razvoju grada, realizaciji brojnih projekata, imao je veliku životnu energiju, imao je entuzijazam, i ono što je ključno, radio za Zagreb svaki dan - kazao je predsjednik Vlade.

Od Milana Bandića oprostio se i HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Davor Filipović.

- Prisjećat ću ga se kao osobe čiji je život i politički angažman obilježila neiscrpna radna energija.

Od njega su se oprostili i politički protivnici u Gradskoj skupštini.

- Tek nakon nekog vremena moći će se proučavati što je učinio dobro, što je učinio loše – poručio je Renato Petek, nezavisni vijećnik u Gradskoj skupštini i kandidat za gradonačelnika Zagreba.

- Nakon toga bit će vrijeme za analizu kakav Zagreb ostaje nakon gradonačelnika Bandića – istaknuo je Matej Mišić, zastupnik u Gradskoj skupštini (SDP).

U knjigu žalosti upisali su se i veleposlanici Izraela, Rusije te Alžira.

- Nije slučajno to što je ruski predsjednik Putin Milanu Bandiću osobno uručio Visoki red prijateljstva za sve što je učinio – poručio je Andrej Nestrernenko, ruski veleposlanik u Hrvatskoj.

- Smatrao sam Milana Bandića osobnim prijateljem, kao i prijateljem Izraela. Židovska zajednica na njega je mogla računati u svakom trenutku – kazao je Ilan Mor, izraelski veleposlanik u Hrvatskoj.

- Bio je izvanredan čovjek, neka počiva u miru – poručio je Mokhtar Amine Khelif, veleposlanik Alžira u Hrvatskoj.

Svijeće i u Bandićevim rodnim Grudama.

- Sa svakim je znao naći pokoju riječ, progovoriti, znao je puno podataka o svim obiteljima, mjestima u Hercegovini, znači, nije se izdigao u nekakve visine, ostao je mali čovjek – smatra Tomo Marić iz Gruda u BiH.

Za komemoraciju Milanu Bandiću zainteresiran je velik broj ljudi, kaže Jelena Pavičić Vukičević i dodaje:

- Nijedna zgrada u gradu Zagrebu, sukladno epidemiološkim mjerama, nije dovoljno velika da primi sve zainteresirane.Za Dnevnik HTV-a javio se novinar Petar Vlahov. Izvijestio je da ispred zgrade Gradske uprave građani i dalje čekaju kako bi se upisali u knjige žalosti otvorene u povodu smrti gradonačelnika Milana Bandića.

Komemoracija će biti održana sutra u 11 sati u HNK u Zagrebu. Poslano je 150 pozivnica istaknutim osobama iz političkog, društvenog, sportskog, gospodarskog života Grada Zagreba, a doći će i gosti iz inozemstva.

Kako bi i građani mogli pratiti komemoraciju, na zgradi HNK bit će postavljen video-zid, a komemoracija će se moći pratiti i na HRT 4. Na komemoraciji će govoriti ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, dugogodišnji prijatelj pokojnog gradonačelnika Ratko Maričić te njegova zamjenica Jelena Pavičević Vukičević. U vladinom izaslanstvu neće biti premijera Andreja Plenkovića jer je na putu, bit će dva ministra.

Cijeli program pratit će Zagrebačka filharmonija. Pogreb u srijedu počinje u 12 sati. Prema želji supruge gospodina Bandića, bit će pokopan na početku mirogojskih Arkada. Iz Gradske uprave građanima je poslan apel da se pridržavaju epidemioloških mjera, a umjesto kupovanja cvijeća i vijenaca, da uplate novac Zagrebačkoj zakladi za pomoć osobama oboljelima od cerebrovaskularnih bolesti, čiji je zakladnik i upravitelj bio upravo gradonačelnik Bandić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!