Karlovačka županija financira specijalizaciju liječnika

20.08.2021.

07:00

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Koliko traje specijalizacija liječnika?

Koliko traje specijalizacija liječnika?

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Karlovačka županija s milijun kuna financira specijalizaciju troje liječnika obiteljske medicine te po jednog iz područja ginekologije i epidemiologije. Naime, u iduće tri godine čak devetero liječnika odlazi u mirovinu. Ada Adela Ostović specijalizantica je epidemiologije. 

Obavještava pacijenta da je zaražen Covidom te prikuplja podatke o kontaktima. Specijalizaciju iz epidemiologije plaća joj Karlovačka županija.

- Mislim da je epidemiologija dosta široko područje, u kojem možete zapravo se posvetiti nekim svojim osobnim afinitetima koje imate. Znači, to nije samo zarazna bolest, kako danas najviše dolazi do izražaja, već i javno zdravstveni i preventivni programi, rekla je specijalizantica epidemiologije Ada Adela Ostović.

Za vrijeme trećeg vala koronavirusa, u proljeće, Zavod je ostao na samo dva epidemiologa. Jesen će dočekati spremniji.

- Plus još jedan doktor nam dolazi na specijalizaciju iz epidemiologije i igrom nekih slučaja i okolnosti, uspjeli smo u dogovoru s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo prelaz jednog gotovog specijalista epidemiologa, koji bi trebao početkom rujna doći raditi u Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije, poručio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije Branko Zoretić.

Uz epidemiologa, županija će financirati i specijalizaciju iz ginekologije te troje liječnika iz obiteljske medicine.

- Koliko traje specijalizacija, toliko su liječnici dužni odraditi u ustanovi koja ih je poslala na specijalizaciju. Dakle, ako govorimo o obiteljskoj medicini je četiri godine, ginekologije, pedijatrije pet godina. Epidemiologija, također pet godina, naglasila je karlovačka dožupanica Vesna Hajsan Dolinar.

Osim u Karlovcu, liječnici su na specijalizaciji i u Domovima zdravlja u Ogulinu, Vojniću i Dugoj Resi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!