Laura Codruta Kövesi za HTV: Odlična suradnja s hrvatskom državnom vlasti

04.11.2022.

19:15

Autor: Zrinka Grancarić/Dnevnik/HRT/R.S.

Laura Codruta Kovesi

Laura Codruta Kovesi

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Europska javna tužiteljica, Rumunjka Laura Codruta Kövesi, u prvom je posjetu Hrvatskoj. U Zagrebu je predstavila aktivnosti u borbi protiv korupcije i prijevara kojima se krade europski novac. Pod njezinim vodstvom, među ostalim, uhićeni su bivši ministri Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac, a kako je istaknula, trenutačno se u Hrvatskoj istražuju deseci slučajeva. Smatra da ne postoji zemlja u Europi u kojoj nema korupcije, a kao najveći problem vidi neučinkovitu borbu protiv krijumčarenja svih vrsta te prijevare s PDV-om. 


Kövesi je na svoju poziciju izabrana prije tri godine, a samo nakon jedne godine rada, kako ističe, postigli su mnogo više kada je riječ o istragama. 


- Primili smo više od 4000 prijava o kaznenim djelima, više od polovine ih je od pojedinaca, što pokazuje povjerenje građana u EPPO. Pokrenuli smo više od 1200 istraga i, što je najvažnije, zaplijenili smo 250 milijuna eura, pet puta više od svog proračuna, rekla je za Dnevnik HTV-a Laura Codruta Kövesi.

EPPO ima 22 članice, a suradnja među državama veoma je važna, ali i izazovna.


- Kada je riječ o Hrvatskoj, suradnja s državnom vlasti bila je odlična. Radni uvjeti za naše tužitelje sjajni su zahvaljujući ministru pravosuđa i javnim tužiteljima, istaknula je Kövesi.


- Kada je riječ o državnoj vlasti, zadovoljna sam. Održali smo konstruktivne sastanke, razgovarali o pitanjima i izazovima koji su ispred nas. Mislim da su svi shvatili da smo ovdje kako bismo surađivali, ispunili cilj bolje zaštite proračuna EU-a, naposljetku i građana EU-a, uključujući novac Hrvata i europskih građana iz Hrvatske, dodala je Kövesi.

Suradnja s policijom i poreznom upravom u Hrvatskoj pokazala se uspješnom, ali problem postoji.


- Moramo povećati razinu otkrivanja. Na početku rada u Hrvatskoj nismo imali predmete prijevara s područja PDV-a, kazala je Kövesi.


- Nama je važno da surađujemo s najboljim policijskim službenicima, važno je da su specijalizirani, a važno je i dodijeliti dovoljno resursa za naše predmete, dodala je.Spremnost na otkrivanje kaznenih dijela u Hrvatskoj veća je nego u drugim državama članicama. 


- Tužitelji i policijski službenici odlučni su u namjeri da otkriju prijevare u vezi s novcem EU-a, da ih istraže, i broj slučajeva to dokazuje, kazala je Kövesi.


Kövesi je komentirala i nepodignutu optužnicu protiv ministrice Žalac


- Predmet će uskoro biti dovršen. Kolege zadužene za predmet rade na njemu i, koliko znam, uskoro će ga dovršiti, istaknula je.

 

Politički pritisak na bilo kojem predmetu u Hrvatskoj tužiteljica ne osjeća i ne dopušta. 


- Budite sigurni, pokuša li tko utjecati ili zastrašiti naše tužitelje u radu, prva ću reagirati, rekla je Kövesi.

Tužiteljica je pokrenula istragu u vezi s nabavom cjepiva protiv koronavirusa i uloge Ursule von der Leyen.


- Primili smo pritužbe pojedinaca i imamo tu obvezu te je predmet otvoren prije nekoliko mjeseci na temelju tih pritužbi, kazala je Kövesi.


Kövesi ističe kako je EPPO neovisan i naviknut na složene predmete. 


- Imamo vrlo iskusne tužitelje, profesionalne, hrabre. Neovisnost nam je zajamčena. Imamo sve alate potrebne za provedbu bilo koje istrage i, što je važnije, zakon je jednak za sve, rekla je Kövesi.


- Radit ćemo svoj posao, poštovati sva prava ljudi uključenih u predmete, tako da nemamo problema, dodala je Kövesi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!