09:28 / 01.04.2021.

Autor: V.G./Studio 4/HRT/Hina

Banožić o 12 godina članstva Hrvatske u NATO savezu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prije točno 12 godina Hrvatska je postala članica NATO-a. Time je ostvaren jedan od temeljnih nacionalnih ciljeva nakon stjecanja neovisnosti i međunarodnog priznanja naše države. Ministar obrane Mario Banožić rekao je u četvrtak, povodom 12. obljetnice članstva u NATO-u, da se Hrvatska pokazala kao vjerodostojan i pouzdan saveznik i partner.

- U ovih 12 godina otkako je punopravna članica NATO saveza, Republika Hrvatska pokazala se kao vjerodostojan i pouzdan saveznik i partner, istaknuo je ministar Mario Banožić u čestitki povodom 1. travnja i ulaska Republike Hrvatske u punopravno članstvo NATO-a.

Banožić je rekao da Hrvatska aktivno i ravnopravno sudjeluje u donošenju odluka na razini saveza, a hrvatski vojnici zajedno s ostalim članicama NATO saveza doprinose očuvanju i izgradnji mira diljem svijeta.

Posebno je stoga zahvalio svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske koji u ovom trenutku izvršavaju svoje zadaće u sklopu NATO aktivnosti, operacija potpore miru i misija diljem svijeta.

Podsjetio je kako je Hrvatska, ulaskom u NATO savez, ispunila jedan od dva najvažnija vanjskopolitička cilja.

- Hrvatska vojska postala je dijelom najjačeg vojno-političkog saveza u povijesti čovječanstva. Tako sigurnost i stabilnost Republike Hrvatske danas, osim Hrvatske vojska, jamče i oružane snage prijateljskih zemalja iz NATO saveza, naveo je.

Međutim, istaknuo je Banožić, to što smo članica NATO-a ne daje nam za pravo da zapostavimo vlastite sposobnosti. "Ispunjavanjem NATO ciljeva sposobnosti nastavljamo jačati i dalje Hrvatsku vojsku", dodao je.

Naglasio je i kako je put do punopravnog članstva bio dugotrajan, zahtjevan i težak te da se Hrvatska morala osloboditi u nametnutom ratu i izgraditi Hrvatsku vojsku iz temelja.

- Najveće zasluge za ovo postignuće svakako pripadaju hrvatskim braniteljima. Stoga, slaveći ovu obljetnicu sjetimo se hrvatskih branitelja koji su podnijeli ogromnu žrtvu za slobodnu Hrvatsku, poručio je Banožić i svim hrvatskim braniteljima, hrvatskim vojnicima i građanima čestitao 12. obljetnicu članstva u NATO savezu.


Letica o članstvu Hrvatske u NATO-u: Bio je to jedini ispravan put

Hrvatska je ulaskom u NATO izabrala vojnu i političku pripadnost Zapadu.

- Hrvatska je u svojim počecima, od uspostave samostalnosti i obrane svog teritorijalnog integriteta i neovisnosti od velikosrpske agresije izabrala taj put i on se pokazao ispravnim i korisnim za Hrvatsku. Dobili smo puno više benefita nego što imamo troškova i rizika. Bio je to jedini ispravan put, ne računajući zajedničku obranu i sigurnost koju smo dobili pod kišobranom NATO-a, rekao je Ante Letica, umirovljeni stručnjak za obavještajnu službu i nacionalnu sigurnost, u emisiji "Studio 4".

NATO svoj princip "napad na jednu članica, napad je na cijeli savez" primjenjuje danas i na kibernetičke prijetnje.

- Ukoliko bi taj napad bio s posljedicama na urušavanje sigurnosnog, gospodarskog ili energetskog sustava zemlje, NATO po članku 5 ima obvezu da štiti tu zemlju.

Na pitanje možemo li kao zemlja pratiti NATO-ove standarde, Letica je rekao da je s obzirom na cjelokupnu krizu u zemlji teško od ljudi tražiti podršku za ulaganja u obranu.

- Još se nismo približili tom 2% BDP ulaganja u obranu, idemo prema tome. Ukoliko se ova situacija popravi, mislim da to možemo. Nama treba suvremeno naoružanje u mornarici, zrakoplovstvu i kopnenim snagama. Imamo velikog iskustva u Domovinskom ratu i to je nešto neprocjenjivo, ne može se mjeriti s tehnikom u smislu vrijednosti, ali na bojištu ipak i tehnika ima ulogu. S obzirom na to u kakvim okolnostima živimo, nama to treba, poručio je Letica.

Osvrnuo se i na aktualnu krizu zbog nedostatka cjepiva protiv koronavirusa.

- Vidi se da je EU u pregovore oko nabave cjepiva po meni ušla naivno, bez određenih mogućnosti provjere ugovora, kazni za neisporučenu robu. Pokazalo se da cjepivo nije samo medikament nego da je i stvar političke, vojne, geopolitičke premoći, ali i svake druge stabilnosti države s obzirom na to da je zdravlje pučanstva jedan od temelja nacionalne sigurnosti koje treba štititi svim sredstvima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!