Svoj dom u posvojiteljskim obiteljima u 2021. našlo stotinu djece

09.11.2021.

11:37

Autor: Boris Kanazir/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Svjetski dan posvojenja, ilustracija

Svjetski dan posvojenja, ilustracija

Foto: StepanPopov / Shutterstock

Svjetski je dan posvojenja. Ove godine svoj je dom u posvojiteljskim obiteljima pronašlo stotinu djece, što je otprilike godišnji prosjek u Hrvatskoj. Potencijalnih posvojitelja više je od tisuću, a djece koja čekaju posvajanje četiri puta manje. Udruga Adopta predstavila je prvu hrvatsku slikovnicu o posvajanju.


Dorja Mučnjak majka je sedmogodišnjaka kojeg je posvojila kada je imao godinu i pol. Nakon višegodišnjeg, često mučnog procesa - sada su, kaže, obična, sretna obitelj.

- Ono što nam je pomoglo, što smo naučili i što znamo jer smo bili u okruženju gdje ima puno posvojitelja - slobodno smo razgovarali s djetetom o tome kako je došlo u obitelj, rekla je Dorja Mučnjak, zamjenica predsjednice Adopte - udruge za potporu posvajanju.

- Postali čvrsta obitelj u kojoj se dijete lijepo razvija, u kojoj je identitet pozitivan njegov, tako da smo stvarno zadovoljni, dodaje Mučnjak.

Dugotrajnost postupka jedan je od najvećih problema. Djeca predugo ostaju u sustavu socijalne skrbi, upozorava udruga Adopta. Posvojitelji traže i izjednačavanje prava s biološkim obiteljima.

- Dobivanje jednokratne roditeljske naknade kada obitelj ostvari posvojenje, ali i tog roditeljskog dopusta na koji posvojitelji koji posvajaju djecu stariju od 8 godina nemaju pravo, rekla je Andreja Turčin, predsjednica Adopte - udruge za potporu posvajanju.


U mjerodavnom ministarstvu svjesni su nedostataka i neke već rješavaju na međuresornoj razini.

- Suradnja s Ministarstvom pravosuđa i uprave, ali isto tako na razini Ministarstva - osnovano je povjerenstvo vezano za analizu smještene djece i u tom smislu imamo intenzivnu suradnju s centrima za socijalnu skrb da vidimo na koji način možemo ubrzati, rekla je Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku.

Razumijevanju i prihvaćanju posvajanja među najmlađima pomoći će i prva potpuno hrvatska slikovnica o toj temi. Govori o lasti Vlasti koja silno želi pronaći obitelj.

- Slikovnica predstavlja vjeru u obiteljske vrijednosti. Lasta Vlasta uspijeva pronaći obitelj. Slikovnica govori o uvažavanju različitosti, dakle različite ptice - tata slavuj i mama mala čigra su posvojili lastu na kraju, objasnila je Marijana Križanović, autorica slikovnice "Lastin novi dom".

U stvarnosti - to je tek početak priče o novom životu, koji danas u domovima i udomiteljskim obiteljima čeka 255 djece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!