Petrinja je veliko gradilište, obnavljaju se i ceste

29.06.2022.

19:41

Autor: Boris Kanazir/Dnevnik HTV-a/HRT

Petrinja je veliko gradilište, obnavljaju se i ceste

Petrinja je veliko gradilište, obnavljaju se i ceste

Foto: HTV / HRT

Od razornog potresa na Banovini prošla je točno godina i pol. Iako obnova ne napreduje željenom brzinom, Petrinja se sve više pretvara u veliko gradilište. Počela je izgradnja prvih višestambenih zgrada, niču nove obiteljske kuće, a uskoro će se u Petrinji i okolici obnavljati i ceste oštećene u potresu.


Mihanovićeva ulica u Petrinji - od asfalta samo tragovi. Oštetili su je potresi, a dokrajčili prolasci teške mehanizacije.

- Nisu sigurne za vožnju... One su nužne za sanaciju, odnosno vraćanje u prvobitno, ispravno stanje, da stvorimo građanima sigurnost u vožnji, rekao je Danijel Dvorneković iz Grada.

Ukupno treba obnoviti 160 kilometara cesta u Petrinji i okolnim naseljima. S izvođačima radova potpisan je ugovor vrijedan nešto više od 72 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti. Prvi strojevi na Petrinjskim ulicama očekuju se već sredinom srpnja.

- Rad u gradu, živom gradu, vrlo je složen. Tu, također, očekujemo pomoć građana, odnosno razumijevanje za izgradnju infrastrukture jer bit će tu i zastoja i otežanog prometa, kaže Veljko Nižetić, direktor "Strabaga".

U novom ruhu petrinjske ulice moraju biti do 15. svibnja iduće godine.

- Znamo da su prometnice jedna od glavnih značajki kvalitetnog življenja, ne samo građana jednog grada, već i preduvjet za bilo kakav razvoj, naročito onaj gospodarski, turistički, kazala je Magdalena Komes, petrinjska gradonačelnica.

- Kuća je kuća. Oko toga se sve vrti. Imaš, 'ajde... neće biti hladno, neće biti vruće, rekao je Joso Dražetić iz Sibića.

Plan je do kraja godine otvoriti 400-tinjak gradilišta, a ukupno će trebati oko 2000 novih kuća.

- Mi danas imamo 1100 zahtjeva za zamjenske obiteljske kuće, 5500 zahtjeva za konstrukcijsku obnovu iz kojeg dijela gotovo 30-ak posto nažalost će biti zamjenskih kuća, kaže Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje .

Nekonstrukcijska obnova dovršena je na 2900 kuća, a još 900 je u pripremama za radove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!