U slučaju utaje poreza u USKOK-u ispitana dvojica prvoosumnjičenika

28.10.2021.

13:14

Autor: Boris Kanazir/Dnevnik/B.A./HRT

Boris Kanazir

Boris Kanazir

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon što je jučer zbog sumnje na utaju poreza diljem zemlje uhićeno više desetaka ljudi, u USKOK-u u Zagrebu ispitana je polovina privedenih. 

Kako je u podnevnom HTV-ovom Dnevniku javio Boris Kanazir, ispitivanja u USKOK-u i dalje traju. Ondje su jutros bila dvojica prvoosumnjičenih - poduzetnici s područja Zagreba i Podstrane kraj Splita za koje istražitelji vjeruju da su organizirali cijeli ovaj prljavi posao koji se odvijao od početka 2019. godine.


Neslužbeno doznajemo da je 15-ak osumnjičenih ispitano i u Splitu. Osim u Vlaškoj ulici, ispitivanje se obavlja na još jednoj lokaciji u Zagrebu, pa bi cijeli posao trebao biti dovršen u sljedećim satima, rekao je Kanazir.


Svima se na teret stavljaju različita porezna kaznena djela, odnosno utaja poreza i carine izdavanjem fiktivnih računa, čime su nezakonito pribavili oko 50 milijuna kuna.


Nakon ispitivanja svih osumnjičenika, slijedi ročište na Županijskom sudu u Zagrebu, gdje će sudac istrage odrediti hoće li tko od njih u istražni zatvor, a od USKOK-a ćemo dobiti službene informacije koga se za što tereti.

- U ovoj fazi postupka moj klijent nije iznosio obranu. Branili smo se šutnjom. Tereti se za počinjenje dva kaznena djela. Činjenično je opisano da je ustrojio zločinačko udruženje i da je u sastavu tog udruženja počinio s ostalim osumnjičenicima kazneno djelo utaje carine ili poreza, rekao je odvjetnik jednoga od dvojice prvoosumnjičenih Tihomir Mišić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!