U nekim gradovima polnoćke služene ranije

21:45 / 24.12.2021.

Autor: Boris Kanazir/Dnevnik/B.A./HRT

Nadbiskup Marin Barišić predvodio misu polnoćku u splitskoj prvostolnici sv. Dujma

Nadbiskup Marin Barišić predvodio misu polnoćku u splitskoj prvostolnici sv. Dujma

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

U Hrvatskoj su u nekim gradovima već služene ranije polnoćke, ali bit će i onih koje počinju u ponoć. Danas, na Badnjak, obavljale su se posljednje pripreme za Božić, a nisu izostali ni običaji.


Kiša i južina Zadrane nisu spriječili da dođu na polnoćku u katedrali sv. Stošije - nekoliko sati uoči najradosnijega kršćanskog blagdana.

Nadbiskup Marin Barišić predvodio je misu polnoćku u splitskoj prvostolnici svetog Dujma.


A pred zagrebačkom katedralom večeras - neobično pusto, tiho. Prvi put nakon 141 godine u prvostolnici nema polnoćke zbog posljedica potresa. Kardinal Josip Bozanić misu u ponoć služi u crkvi sv. Jeronima u Maksimiru.


- Stručnjaci s Građevinskog fakulteta i drugi istražuju sve pukotine, rane na našoj katedrali i u ovom trenutku procjenjuju da ona nije sigurna jer se traga za modelima kako bi se ta katedrala obnovila i kako bi se ona sačuvala za buduće generacije, rekao je monsinjor Zlatko Koren, potpredsjednik Odbora za obnovu zagrebačke katedrale.


Zvono crkvice Gospe od Betlehema na splitskom Marjanu označilo je početak polnoćke - u 16 sati. Stoljetna tradicija podsjeća na vremena kada nije bilo struje pa se badnja misa služila u sumrak.


- Ovo je prva misa u Hrvatskoj, a vjerojatno, pretpostavljam, i na Mediteranu, rekao je Zvonimir Mihanović iz udruge "Bratovština Svetog Križa", Split. 


To već se odvija od doba Marka Marulića.


Pripreme za Badnju večer i iščekivanje Božića počele su još jutros. Vukovarski ugostitelji obradovali su jutros svoje sugrađane s 500 porcija prženih ribica.


- Ja vam svima želim još jednom čestit i blagoslovljen Božić, provedite ga u miru i veselju, rekla je jedna građanka.


I zdravlju - dodat ćemo, da bi božićne želje bile potpune.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!