19:28 / 14.01.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Boris Kanazir/E.P.C.

Dosad najviše oboljelih od početka epidemije

KBC Split i dalje pod golemim opterećenjem

KBC Split i dalje pod golemim opterećenjem

Foto: Dnevnik/IMS/HTV / HRT

I danas imamo velik broj novozaraženih koronavirusom - više od 8 500. Pozitivan je gotovo svaki drugi testirani. Riječ je samo o novim slučajevima zaraze, potvrđenima PCR testovima. Danas je u Hrvatskoj više od 55 000 oboljelih od COVID-a, najviše do sada u epidemiji. U bolnicama je 1710 oboljelih, 45 manje nego jučer. Na respiratoru je 11 pacijenata manje, danas ih je 216. Preminule su još 32 osobe. Peti val epidemije za sada se ne prelijeva i na bolnice, osim na područjima na kojima je procijepljenost najmanja, zbog čega je trenutačno pod najvećim udarom splitska bolnica.

Zaraza i dalje bukti na jugu zemlje. U Splitsko-dalmatinskoj županiji pozitivno je više od 60 posto tesitranih. KBC Split pod golemim je pritiskom - liječe 200 covid-pacijenata, 45 najteže oboljelih diše uz pomoć respiratora.


- Mi moramo znati u svakom trenutku, sad, dok mi ovdje razgovaramo, i večeras i sutradan i svih ovih dana, da netko tamo radi, netko tamo dežura i radi izvan svih mogućih standarda i to tako skoro dvije godine, upozorio je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović. 


Bolje je stanje u Primorsko-goranskoj županiji. Udio pozitivnih je oko 26 posto, a smanjuje se i broj hospitaliziranih.


- Evo od jučer za 10 manje u KBC-u, sada je 107 ljudi. Pet je na respiratoru, i tu se taj broj smanjio za četiri, izjavio je Vladimir Mićović, ravnatelj NZJZ-a Primorsko-goranske županije.

Službeni broj zaraženih u našoj zemlji bio bi znatno veći da u njega ulaze i pozitivni brzi testovi. Zasad se, u skladu sa svjetskom praksom, ti nalazi neće pribrajati onima testiranima PCR-om.


Ordinacije primarne medicne pripremaju se za testiranje


- Zabilježeno je 2429 osoba koje su pozitivne na brzim antigenskim testovima, od 18 000 osoba koje su se testirale tim brzim antigenskim testovima, što čini udio od oko 13 posto, rekla je Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja HZJZ-a.


Za testiranje se pripremaju i ordinacije obiteljske medicine. Ministarstvo zdravstva poslalo im je upute, testovi stižu, a na ionako preopterećenim liječnicima sada je da osmisle kako će i kada testirati svoje pacijente.


- Najveći problem će naravno biti dvije stvari. Prije svega vrijeme s kojim smo mi dosta ograničeni, odnosno broj postupaka koje tokom dana moramo napraviti i sad u to sve moramo ugurati i te brze testove, sigurno da to neće biti jednostavno. S druge strane, postoje ordinacije koje su naprosto svojim smještajem neprimjerene za takva testiranja, ističe liječnik obiteljske medicine Milan Mazalin.


Cijepljenje je i dalje najbolje oružje


Najnovija istraživanja pokazuju da, iako zaštita od hospitalizacije slabi nekoliko mjeseci nakon cijepljenja, booster doza znatno je povećava i u slučaju omikron-varijante.


- Podaci iz Južne Afrike pokazuju da su osobe koje su cijepljene s dvije doze cjepiva zaštićene od hospitalizacija u razini do 70%, dok slični podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju da su osobe koje su primile i booster dozu zaštićene od hospitalizacije do razine od 90%, navodi glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić.


Cijepljenje je, prema tome, i dalje najbolje oružje u borbi protiv nevidljivog neprijatelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!