09:43 / 08.06.2021.

Autor: HRT/Studio 4/B.V.

Petek: Građani s pravom strahuju od novih poskupljenja s obzirom na stanje u blagajni

Renato Petek, izabrani zastupnik zagrebačke gradske skupštine s liste SDP-a

Renato Petek, izabrani zastupnik zagrebačke gradske skupštine s liste SDP-a

Foto: HRT/Patrik Macek/Luka Stanzl/Davor Puklavec / PIXSELL

Građani strahuju od novih poskupljenja s pravom s obzirom na stanje u blagajni. Sada je manjak oko 1,3 milijarde u gradskoj blagajni, plus 600, 700 milijuna neplaćenih računa kojima je došlo dospijeće. Tako da je to otprilike 2 milijarde kuna. Prema informacijama iz Holdinga minus je samo u prošloj godini bio gotovo 300 milijuna kuna, rekao je u Studiju 4 Renato Petek, izabrani zastupnik zagrebačke gradske skupštine s liste SDP-a. 

- Situacija nije nimalo jednostavna, jako je kompleksna, Naravno da će gradonačelnik sa svojim timom morati napraviti ozbiljan plan kako bi se situacija konsolidirala, rekao je.

Prvi koraci hitni rebalans, nema prostora za novo zaduženje

- Gospodin Kojić je istupio nakon što su prošli izbori, a gospođa Jozić je rekla kako se to sve može riješiti u sedam dana. Pitam se zašto to nisu napravili u zadnjih sedam dana vlasti da novu upravu i gradonačelnika može dočekati jedna komotnija situacija. To sigurno nije rješivo u sedam dana, rješavat će se mjesecima, a sve ćemo osjećati mi građani. Ne mogu reći što će i kada raditi gradska vlast. Prve odluke će biti racionalizacija gradske uprave i rebalans proračuna, neće biti 3 i više milijardi, ali znamo da će se micati ona jedna milijarda koja se planirala uprihoditi prodajom Gredelja i Paromlina, dodaje. 

Hoće li SDP-ova Dina Vasić biti nova pročelnica za financije, kaže kako to nije čuo. 

- Sama suradnja i pregovori koji su u tijeku su bazirani na tome kako riješiti probleme, koji projekti se mogu riješiti u prvoj godini. Mi želimo promijeniti način upravljanja i kako se dogovara suradnja, bez obzira na to kakva će ona biti. Sigurno ćemo konstituirati kao većina gradsku skupštinu, a do ljeta će se vidjeti koje su postavke i kako će se krenuti u racionalizaciju. 

Lista SDP-a je, navodi, ostvarila niži rezultat od očekivanog, a za sebe kaže da će biti zastupnik u Skupštini. Dodaje kako će podržati gradonačelnika i da je većina njihovih programa kompatibilno.

O obnovi Zagreba

Što se tiče obnove, kaže da koliko je shvatio gospodina Vanđelića da kreću prva rušenja, tri objekta su ugovorena.

- Međutim, kasni sve i ja sam ukazivao na to da je ovaj zakon teško provediv i svi koji su glasali za njega trebali bi se zapitati treba li ići u izmjene. Građani ne mogu tako dugo čekati. Zakon jasno propisuje ovlasti, grad ima manje ovlasti, sve ovisi o ministarstvu.

Zaposlenici grada Zagreba će, dodaje, u gradskim četvrtima građanima pomagati prikupljati dokumentaciju kako bi mogli aplicirati prema ministarstvu sa svojim zahtjevima. 

Plaće gradskih zaposlenika

Jesu li plaće zaposlenika sigurne za iduća dva, tri mjeseca, kaže da Skupština nema ingerencije na tom području. Očito će se ići iz mjeseca u mjesec, a nada se kaže, da će i Vlada uskočiti ako to bude potrebno. 

Hoće li zadržati visinu plaće, kao što primjerice šefica Holdinga ima 33 000 kuna bruto, kaže da je to ovlast gradonačelnika i da se o tome još nije razgovaralo. Ističe da bi Holding trebalo transformirati. 

O žičari

- Prije tri mjeseca je plaćena prva rata od 50 milijuna kuna i takvih rata će biti još 14 godina. To je nešto što je ugovoreno, to je otplatni plan. Svima je u interesu da ona bude sigurna i da se stavi u funkciju ako zadovolji sve propise, rekao je Petek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!