Petek: Građane treba motivirati na razdvajanje otpada i nagraditi one koji to čine

27.01.2022.

09:26

Autor: Studio 4/HRT/IMS/V.G.

Renato Petek

Renato Petek

Foto: Studio 4 / HRT

Sedma sjednica Gradske skupštine započet će aktualnim satom na kojem će zastupnici postavljati pitanja gradonačelniku Tomaševiću. Na dnevnom redu su 33 točke, a još jedna čeka uvrštenje po hitnom postupku. Pod točkom 10. je treća faza pročistača otpadnih voda. Gradonačelnik je već najavio da će od zastupnika tražiti da se projekt s privatnog investitora prebaci na Vodoopskrbu i odvodnju kako bi se za njega dobila EU sredstva. Pod točkom 11. nalazi se likvidacija tvrtke Badel. 

Renato Petek, gradski zastupnik, jučer je podnio kaznenu prijavu DORH-u zbog sumnje u zlouporabu položaja i pogodovanja u poslovanju vezano za sve osobe koje su bile uključene u realizaciju sljemenske žičare.

- Smatrao sam da trebam zatvoriti tu knjigu što se tiče financiranja i izgradnje. Sve informacije predao sam DORH-u, neka oni utvrde postoji li sumnja u počinjenje tih kaznenih djela jer znamo koliko će to koštati građane, rekao je Petek u "Studiju 4".

Prethodne prijave su ciljale bivšeg gradonačelnika Milana Bandića i ukoliko nisu otišle u drugom smjeru, one se više ne istražuju.

- Smatrao sam da je potrebno navesti sve one u Gradskoj upravi, ZET-u koji su bili odgovorni za realizaciju žičare, svi koji su stavljali svoj potpis na dokumente, jer smatram da je došlo do štete, otprilike 100 milijuna kuna u izgradnji projekta koji će ukupno koštati 750 milijuna kuna. 

Govoreći o dnevnom redu Skupštine, Petek je rekao kako se može očekivati da će danas biti prihvaćeni prijedlozi gradonačelnika koji se odnose na treću fazu pročistača.

- Ta treća faza se odnosi na dušik i fosfor koji se nalaze u otpadnim vodama. Mi imamo tu obvezu od strane EU, također smo potpisali da ćemo to pitanje riješiti u cijelog Hrvatskoj i grad Zagreb prednjači u rješavanju tog problema. Moramo to napraviti zbog Save i sliva Dunava u Crno more. Plan je da se ta obveza izgradnje prebaci na gradsku tvrtku koja bi se mogla aplicirati na EU fondove. Dosad je bio plan da se to financira kreditom, poništit ćemo ga i krenuti drugim smjerom, rekao je Petek.

- Što se tiče tvrtke Blok Badel, to je jedna parcela u blizini tržnice Kvatrić, mi ćemo i taj ugovor poništiti i krenuti u izgradnju plana što je tamo potrebno napraviti i krenuti tražiti partnera kako bi se prostor što prije stavio u funkciju.

Novi sustav naplate odvoza otpada u Zagrebu neće biti na dnevnom redu jer je još uvijek u javnoj raspravi. Petek je naglasio kako se i u predizbornoj kampanji zalagao za izmjenu sustava gospodarenja otpadom.

- Trebamo pronaći model koji će motivirati građane da odvajaju otpad, istovremeno nagraditi one koji razdvajaju time da plaćaju manje.Taj prijedlog je tek u savjetovanju, građani imaju tri tjedna da pišu svoje komentare i upute, potom će to doći u Skupštinu. SDP će pripremiti svoje prijedloge, komunicirati to s partnerima i nadam se da ćemo poboljšati ovaj prijedlog jer još postoji nejasnih situacija, rekao je Petek.

- Treba sve razjasniti, da bude ekonomski isplativo, ekološki i estetski prihvatljivo. Trebat će energija Gradske uprave, ali i građana da se to ostvari, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!