19:49 / 22.04.2021.

Autor: Jelena Bokun/Dnevnik/HRT

Raste "kontejnerska poduzetnička zona" u Petrinji

Gradilište kontejnerske poduzetničke zone

Gradilište kontejnerske poduzetničke zone

Foto: HTV / HRT

Središte novoga života u Petrinji nakon potresa postat će kontejnerska poduzetnička zona u kojoj će mnogi mali obrtnici i trgovci dobiti priliku za novi početak. Na 3.000 m2 petrinjskog Sajmišta uskoro će niknuti veliki poslovni centar sa 130 kontejnera. Grad ulaže 17 milijuna kuna. Očekuje se da će s radom početi potkraj svibnja. 

- Ovim projektom mi smo sve oštećene poduzetnike, i velike i male, većinom iz samog centra, zbrinuli. Da imaju svoj alternativni poslovni prostor dok se ne obnovi grad, kaže Ante Marić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, razvoj i imovinu.

Ovdje će se smjestiti 48 malih obrtnika koji zapošljavaju više od 160 ljudi. Kaže obrtnik Bojan Šeperac, ovo im je posljednja slamka spasa kako bi spasili svoje obrte i radna mjesta, i ostali u svome gradu. Dok bi obrtnici trebali početi raditi potkraj svibnja, u stambeni dio naselja novi stanari stigli su prije dva mjeseca.

Katica kaže
- nedostaju joj neke stvari koje je imala, a sad ih više nema. Ali navikava se. Iz dvosobnog stana koji je sada neuporabljiv, Višnja i Zlatko Jurić uselili su se u kontejner od 20 četvornih metara. "Život izgleda onako kako ga mi sebi prilagodimo. Dok se ne vratimo u stan, takva je situacija i tako mora biti", kaže Višnja. Zadovoljan je i Zlatko.

Imaju zajedničku praonicu rublja, a svaki dan oko podneva stiže kuhani ručak - 130 porcija bolonjeza. Uz blagovaonicu, na raspolaganju im je i kuhinja. I tako, iz dana u dan, ovo naselje polako postaje pravi grad u malom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!