19:22 / 07.06.2021.

Autor: Tatjana Munižaba/Dnevnik/IMS/HRT/S.M.

SDP dogovara model suradnje s Možemo!

Sastanak u SDP-u

Sastanak u SDP-u

Foto: HRT / HTV

Dogovor o prioritetnim projektima osnovni je uvjet za suradnju s Možemo!, poručuju iz SDP-a. Zbog toga je Peđa Grbin u središnjicu stranke pozvao petero izabranih SDP-ovih skupštinskih zastupnika i povjerenika za Zagreb. 

- U SDP-u se večeras sastavlja lista projekata te stranke za Grad Zagreb s kojim će se ići u idući krug pregovora s Možemo!, tako kažu u središnjici, izjavila je novinarka HTV-a Tatjana Munižaba za središnji Dnevnik. 

Razlog zbog kojega će SDP iskoristiti do kraja sve vrijeme koje mu je preostalo do konstituiranja zagrebačke Gradske skupštine 17. lipnja za oblik suradnje s Možemo!, čini se da leži sasvim negdje drugdje. Iz neslužbenih razgovora s članovima iz vrha SDP-a lako je razabrati da ni oni sami nisu načistu u vezi s time što u ovome trenutku napraviti.

Dio vrha stranke je za to da se odmah sklopi i potpiše klasična koalicija s Možemo!, što podrazumijeva da uzmu ponuđeno mjesto predsjednika Skupštine i tako budu dio vlasti, a pritom i u javnosti vidljivi. Dio vodstva SDP-a smatra da stranka koja je 2017. na zadnjim lokalnim izborima, istina u koaliciji, osvojila više od 20% glasova, a sada manje od 9% i ima samo pet zastupnika, nema moralno pravo tražiti od Možemo! bilo što kada mu je dovoljno za većinu u Skupštini samo jedan glas, dodaje Munižaba. 

Istaknula je da su u SDP-u jedinstveni u tome da daju potporu gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću. Neslužbeno se i slažu da kada je riječ o Zagrebu, najveći problem koji SDP čeka jesu unutarstranački izbori. U ovome trenutku nitko ne vidi zagrebačkog SDP-ovca koji je prihvatljiv biračima, a da istodobno ima i političku težinu, znanje i sposobnost najjaču organizaciju te stranke u RH izvući iz gliba u koji je trenutačno zapala.     

Tomašević je danas kazao da se vode razgovori o suradnji s SDP-om i da idu dobro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!