09:14 / 22.04.2021.

Autor: Studio 4/IMS/HRT/A.P.C.

Zvonko Kusić o komemoraciji u Jasenovcu

Zvonko Kusić, posebni savjetnik predsjednika Vlade za društvena pitanja

Zvonko Kusić, posebni savjetnik predsjednika Vlade za društvena pitanja

Foto: Studio 4/IMS/HTV / HRT

O logoru smrti Jasenovac, proboju logoraša i značenju današnje komemoracije, u Studiju 4 govorio je akademik Zvonko Kusić, posebni savjetnik predsjednika Vlade za društvena pitanja.

Komentirao je komemoraciju koja se odvija u posebnim, epidemiološkim uvjetima, s manjim izaslanstvima koja odvojeno odaju počast žrtvama


- Mislim da je u nesretnim okolnostima to ipak najbolje rješenje. Vidimo da veliki broj ljudi želi doći. Pandemija je možda na vrhuncu ili tu negdje. Možda bi to mogao biti princip i kasnije. Ovo je primjereno situaciji, rekao je Zvonko Kusić u Studiju 4.


-  Inzistiranje na tome da je to jako važno i da te različitosti koje se politički održavaju, nemaju veze sa samim događajem. Nije to samo tu, imali smo u raznim situacijama da se državne vlasti razilaze i ne bih stavljao naglasak na to. Jedinstvo postoji u osjećaju prema Jasenovcu, to je bitno. U potrebi pijeteta i odavanja počasti žrtvama. Važno je da postoji jedinstvo u odnosu na značenje tog logora, a jedinstvu u fizičkom smislu ne bih pridavao veću važnost, dodao je komentirajući činjenicu da ove godine nema jedinstva državnog vrha. 


Kazao je da će prijepora na vrhu uvijek biti, a podsjetio je kako ih je bilo i kad su predsjednici države i Vlade bili iz iste stranke. 


- Jedinstvu i solidarnosti kakva je lani na komemoraciji izražena vjerojatno jest pridonijela situacija pandemije i potresa u Zagrebu, jer kad je ugrožen pojedinac ili zajednica očekuje se da se okupimo i ajedno prebrodimo krizu. Poznato je da krize jačaju i mobiliziraju društvo, rekao je akademik Kusić. 


Kao liječnik, izrazio je žaljenje zbog obrnute situacije danas, jer, rekao je, dio građana ne prihvaća tešku zdravstvenu situaciju. 


- To je šteta, jer se odbijanjem cijepljenja i nepridržavanjem mjera dovodi u pitanje zdravstveni sustav i ugrožava se cijelo društvo. Trebalo bi ponovno poraditi na podizanju svijesti o tome, poručio je. 
Fašistički logor u Jasenovcu - opomena da se ništa slično ne smije ponoviti


- To je strašan događaj u životu jedne nacije i države, koji je imao veliki utjecaj na hrvatski narod, jer desilo se nešto na osnovi rasnih zakona, a s druge strane, kasnije je došlo do manipulacije tako da je nametnuta kolektivna krivnja hrvatskom narodu. To je jedan od najštetnijih događaja u hrvatskoj povijesti, rekao je. Naglasio je kako je važno pokazati jasan otklon od toga i osudu.


- Važno je da se to osjeća od svih relevantnih u društvu. To je važno i zbog međunarodne pozicije Hrvatske, i inače, da se jasno osudi zločin. Nikakav politički cilj takve zločine ne opravdava. Jasenovac je zato važna poruka i opomena kako društvo može zastraniti. To je opomena za unaprijed - da se ništa slično ne smije ponoviti, istaknuo je akademik Kusić. 


U tom smislu, kazao je kako je važno educirati mlade o Jasenovcu, da im se prenese poruka o tome što je sve čovjek u stanju učiniti, ali i da se kroz generacije ne prenose pogrešne poruke, kako bi znali tko je kriv.  Dodao je da muzeji i obrazovni sustav trebaju to što plastičnije prikazati. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!