22:46 / 09.03.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

BiH nije dobila ni jednu dozu cjepiva

BiH nije dobila ni jednu dozu cjepiva

BiH nije dobila ni jednu dozu cjepiva

Foto: Dnevnik 3 / HRT

Za cjepivo se bori i Bosna i Hercegovina koja je apelirala da se ispoštuje ugovor jer putem Covaxa još nisu dobili ni jednu dozu. Dok cijepljenje kasni, epidemiološka slika sve je lošija i povećava se broj zaraženih. Najviše smrtnih slučajeva je u Tuzlanskom kantonu koji je, unatoč tomu, odlučio ublažiti mjere.

Novi zamah zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini; više od tisuću novooboljelih, a umrlo je 48 ljudi. Čini se da je broj inficiranih puno veći nego što ih je prijavljeno. Bosna i Hercegovina stoga velike nade polaže u cjepivo. Republika Srpska krenula je svojim putem - prije tjedan dana u taj je entitet iz Rusije preko Beograda stiglo 20 tisuća doza Sputnika V. 

- Imamo obećanje i od proizvođača i od distributera da već u narednim sedam ili deset dana, kako je to planom previđeno, dobijemo i dodatne količine od 20 hiljada doza vakcine jedan. Tako da ulazimo sada u taj ciklus, govori Radovan Visković, premijer Republike Srpske.

- Planiramo u sljedećim danima cijepiti sve zdravstvene djelatnike i u privatnom i u javnom sektoru, kako bi od sljedećeg tjedna počeli cijepiti korisnike staračkih domova, naglašava Alen Šeranić, ministar zdravstva Republike Srpske.

Mutirani sojevi koronavirusa natjerali su vladu u Sarajevu da brže djeluje u vezi s nabavom cjepiva. Federacija BiH naručila je iz Europske unije više od dva milijuna doza putem COVAX mehanizma. O problemu s isporukom cjepiva u Berlinu je s ministrom Heikom Maasom razgovarala šefica diplomacije Bisera Turković.

- Bosna i Hercegovina je vjerovala u mehanizam COVAX-a. Uplatila je novac za vakcine, ali prve isporuke još uvijek nismo dobili. Vakcinacija i njezin proces još uvijek nije počeo. Naši građani su s pravom nezadovoljni, rekla je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

- COVAX će, čak i ako bi ovo mogao biti spor proces, isporučiti cjepivo u 140 zemalja do kraja svibnja. Također će se isporučiti više od milijun doza cjepiva samo na zapadni Balkan, od kojih je 130 000 namijenjeno Bosni i Hercegovini, govori Heiko Mass, njemački ministar vanjskih poslova.

Zbog naglog pogoršanja epidemiološke slike u zemlji, u nekim dijelovima najavljuju dodatne mjere ograničenja, kao primjerice u Sarajevu. 

- Važno je još reći da se uglavnom hospitaliziraju stariji pacijenti, mada u zadnjim danima ima i nešto mlađih. To su pacijenti koji su ambulantno, dugotrajno bili u kućnim uvjetima, te je poslije desetog dana bolesti došlo do smrtnog ishoda, naglašava Fatma Bašić-Kartal, epidemiologinja, Institut za zdravstvo i sigurnost hrane, Zenica.

Liječnici u Bosni i Hercegovini strahuju da će se ponoviti brojevi iz studenog i prosinca prošle godine. Zato apeliraju na pridržavanje epidemioloških mjera. A Tuzlanski kanton, koji sa 647 umrlih ima najveći broj smrtnih slučajeva u Federaciji, danas je odlučio ublažiti mjere. Ugostiteljski objekti ponovno mogu raditi do 23 sata.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!