14:19 / 21.09.2021.

Autor: Zdenka Kardum/Vijesti iz svijeta/HRT4

Bodljikava žica i zaključana vrata noću - zamjerke novom kampu za migrante

Jedna od zamjerki kampu za migrante na otoku Samosu - bodljikava žica

Jedna od zamjerki kampu za migrante na otoku Samosu - bodljikava žica

Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters

Na grčkom otoku Samosu otvoren je novi izbjeglički kamp koji može primiti tri tisuće ljudi. Predstavnici grčkih vlasti tvrde da zadovoljava sve europske standarde, no nevladine organizacije zamjeraju što će kamp biti ograđen bodljikavom živom i elektroničkim vratima koja će noću ostati zaključana.

U pretrpanim i dotrajalim brodicama deseci tisuća migranata i izbjeglica iz Afrike i s Bliskog istoka, svake godine stižu preko Mediterana u Europsku uniju. Bježeći pred ratom i siromaštvom žele se dokopati Europe. Prve su na udaru Grčka, Italija i Španjolska. Grčka je 2015. u jeku velikog migrantskog vala bila prva zemlja na ruti migranata iz Sirije, Iraka, Afrike i Afganistana. Vlada u Ateni poručuje da neće dopustiti da se ponovi situacija iz 2015., kada je na Stari kontinent stiglo više od milijun izbjeglica.

Na grčkom otoku Samosu otvoren je novi izbjeglički kamp koji može primiti tri tisuće ljudi.

- Grčka se suočila s golemim migracijskim pritiskom u 2015. U posljednje dvije godine uspjeli smo znatno smanjiti priljev migranata, slijedeći strogu, ali poštenu migracijsku politiku. Uspjeli smo smanjiti broj izbjeglica koje žive na otocima, jer je lokalna zajednica bila zabrinuta. Sada u izbjegličkim kampovima uvodimo novi model, to će biti kontrolni centri koji pružaju mnogo bolje životne uvjete azilantima, no istodobno smo ojačali sigurnosne uvjete u korist tražitelja azila, osoblja, lokalnih zajednica, rekao je Notis Moitarachi, grčki ministar migracija.

Predstavnici grčkih vlasti tvrde da izbjeglički kamp na otoku Samosu zadovoljava sve europske standarde - kvalitetom smještaja, tekućom vodom, toaletima i većom sigurnošću. No organizacije za izbjeglice iznose niz kritika na račun tog kampa financiranog sredstvima EU-a. Glavna je zamjerka nevladinih organizacija da je kamp ograđen bodljikavom živom i elektroničkim vratima koja će noću ostati zaključana.

- Za nas je to zatvor, deklaracija o štetnim politikama koje preferiraju čelnici Europske unije, a ne skrb i osiguranje azila. Iza mene vidite ogradu od bodljikave žice, djeca će se ondje igrati, naši će pacijenti ondje živjeti i bit će zatočeni. To je stvarnost i to se tolerira, a to mora prestati, rekao je novinarima Iorgos Karagiannis iz Liječnika bez granica.

Kritike odbacuje predstavnica Europske unije Beate Gminder, generalna direktorica za upravljanje "Task force migration management".

- Imati krevet, pristup toaletu i tušu, to kampovi dosad nisu imali. Ovi centri nude kuhinju, sobu, dostojanstveno mjesto za boravak. Također nude dovoljno prostora za rad svih tijela koja mogu odlučiti o zahtjevu za azil svakog podnositelja, kazala je.

Samos je prvi otok koji ima tzv. zatvoreni centar s kontroliranim pristupom. Migrantski centri nalazit će se još na Lezbosu i Hiosu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!