Ekstremne temperature novo normalno?

04.07.2021.

07:05

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/P.F./HRT

Ekstremne temperature

Ekstremne temperature

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ovih dana u Hrvatskoj odmaramo se od visokih temperatura, no novi toplinski val u nas se najavljuje već sredinom idućeg tjedna. U mnogim dijelovima svijeta proteklih se dana bilježe ekstremni temperaturni rekordi, čak i u Kanadi, gdje su izmjerene temperature blizu 50°C.

Više od 130 požara, od kojih je većina planula zbog udara munje, hara zapadom Kanade nakon rekordnog topinskog vala. Kanadska vlada šalje vojne zrakoplove u pomoć vatrogascima u Britanskoj Kolumbiji. Dosad su evakuirani stanovnici iz oko 1300 kuća. Vatra je progutala selo Lytton u kojem je izmjereno 49,6°C, čime je kanadski rekord oboren već treći put ovoga tjedna.

Neovisno o požarima val topline u Kanadi dosad je odnio 719 života. Rekordne temperature uništile su usjeve, škole su zatvorene, a stanovnici traže načine kako se rashladiti.

Toplinski je val tijekom tjedna pogodio i sjeverozapad SAD-a. U Oregonu je oboren rekord u intervencijama hitne pomoći, a više od stotinu ljudi izgubilo je bitku protiv ekstremnih temperatura.

- Nadam se da ovo nije novo normalno. Ove su vrućine ekstremne. Kažu da bi ovo mogla biti posljedica globalnog zatopljenja i to me zabrinjava, rekla je stanovnica Seattlea Claire Gajary.

- Znamo da će se s klimatskim promjenama mijenjati i vremenski uvjeti. U razdoblju smo u kojem ćemo kontinuirano svjedočiti povećanjima prosječnih i ekstremnih temperatura. Toplinski valovi bit će dulji, intenzivniji i češći, smatra stručnjakinja za klimatske promjene Kristie Ebi.

Svjetska meteorološka organizacija potvrdila je novu rekordnu temperaturu i na Antarktici od 18,3°C, izmjerenu u veljači 2020. Antarktički poluotok jedna je od regija koje bilježe najveće zagrijavanje na planetu, gotovo tri stupnja tijekom proteklih 50 godina.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!