08:07 / 09.08.2021.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/HRT/IMS/V.G./Hina

Francuzima za svakodnevne aktivnosti od danas potrebna zdravstvena propusnica

Foto: Gonzalo Fuentes/REUTERS

Foto: Gonzalo Fuentes/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Broj zaraženih u svijetu od početka pandemije premašio je 203 milijuna. U Francuskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno više od 20 tisuća novozaraženih, uglavnom delta-varijantom. Francuzima je od danas za svakodnevne aktivnosti potrebna zdravstvena propusnica, bez koje ne mogu u vlak i autobus ili u kafić na kavu.
U Francuskoj će od danas svakodnevne aktivnosti poput odlaska na kavu ili vožnje vlakom biti dopuštene samo onima koji pokažu potvrdu da su se cijepili, preboljeli COVID-19 ili imaju negativan nalaz na koronavirus jer na snagu stupa kontroverzna mjera koja je izazvala masovne prosvjede u zemlji.

- Od jutros smo, nažalost, odbili desetke ljudi. Ili zato što nemaju negativan test ili zato što nisu cijepljeni. Nije nam teško provjeriti svakog gosta, kazao je Romain Dicrescenzo, menadžer u kafiću, Pariz.

- Virus mutira i nemam ništa protiv propusnice, pokazao sam je konobaru, nije mi smetalo, rekao je Samir Bin Mohammed, investicijski konzultant, Pariz.


Stroža pravila, uključujući obvezno cijepljenje svih zdravstvenih radnika do 15. rujna, bit će na snazi do sredine studenog i primjenjivat će se na sve punoljetne osobe.

Tinejdžeri u dobi od 12 do 17 godina morat će imati takvu potvrdu od 30. rujna.

Restorani, međugradski autobusi, avioni, sajmovi i zdravstvene ustanove samo su neka mjesta na kojima će se morati pokazati digitalna zdravstvena propusnica koja je od sredine srpnja već potrebna za odlazak u kino, muzej ili na veći događaj.

No ministar zdravstva Olivier Veran rekao je za list Le Parisien u nedjelju da neka pravila neće biti stroga kako je planirano, poput valjanosti negativnog testa do 72 sata umjesto 48. Samostalno testiranje također je moguće pod uvjetom da se provede uz nadzor liječnika.

Prosvjed protiv mjera za vikend je privukao više od 200.000 ljudi. Masovni prosvjedi održavali su se svakog vikenda otkako je predsjednik Emmanuel Macron najavio promjene sredinom srpnja kako bi se zaustavio porast broja zaraženih koronavirusom.

Od 67 milijuna stanovnika Francuske oko 63 posto ih je primilo barem jednu dozu cjepiva. Više od pola ih je potpuno cijepljeno. 

U Tunisu je na snazi nacionalna kampanja masovnog cijepljenja protiv koronavirusa. Samo jučer cjepivo je primilo pola milijuna Tunižana.

- Odlučila sam doći i cijepiti se jer ovo je jedinstvena prilika, kazala je jedna Tunižanka.

- Ljudi su u strahu zbog golemog broja umrlih, više od 20 tisuća. Mislim da je jedino rješenje cijepljenje. Tako ćemo ukloniti probleme širenja zaraze, velikog broja umrlih i policijskog sata, rekla je Fayza Taktak, voditeljica centara za cijepljenje u Ariani, Tunis.

Većina Izraelaca koji su primili treću dozu cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Pfizer osjetila je nuspojave - slične onima nakon primanja druge doze - pokazalo je istraživanje. Izrael je prije desetak dana, nastojeći usporiti širenje delta-varijante virusa, počeo nuditi docjepljivanje osobama starijim od 60 godina.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!