Je li u Francuskoj otkriven novi soj koronavirusa?

04.01.2022.

19:20

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Još jedan novi soj korone?

Još jedan novi soj korone?

Foto: Arnd Wiegmann / REUTERS

Eksplozija petog vala zaraze uzrokovane omikronom u SAD-u. Rekord od više od milijun slučajeva u jednom danu. Dok se Amerikanci suočavaju s gotovo vertikalnim rastom broja novozaraženih, s juga Francuske vijest o 12 slučajeva zaraze novom varijantom. Ima čak 46 mutacija, dakle više nego omikron. Prvo je otkrivena kod pacijenta koji se vratio iz Kameruna. Još je prerano nagađati o njezinim svojstvima.

Je li u Francuskoj otkriven novi soj virusa? Svjetska zdravstvena organizacija to još nije potvrdila, no postoji bojazan da je vrlo zarazan. Omikron je i dalje dominantan, a u cijeloj zemlji preporučuje se rad od kuće.


- Na 14 katova danas u zgradi imamo 100 zaposlenika, a kapacitet je 1800. Potaknuli smo timove da nastave raditi od kuće i dalje, prenosi Florence Sardas, članica uprave Mazarsa.


Francuska pooštrava mjere te bi uskoro za odlazak u kino, restoran te za javni prijevoz, stariji od 12 godina mogli trebati dokaz o cijepljenju. 


- Cilj ovog zakona nije ograničiti individualne i kolektivne slobode Francuza, nego sačuvati živote, ističe Olivier Veran, francuski ministar zdravstva.


U susjednoj Sloveniji situacija je sve ozbiljnija.Tri je puta više zaraženih nego dan prije.


- Sve vrste mjera na stolu su i sve ćemo ih preispitati te tražiti najbolja rješenja za sve, i zdravstveni sustav, i cijelo društvo. Neće biti lako, najavio je Jenez Poklukar, slovenski ministar zdravstva.


I dok se svijet bori s koronavirusom, znanstvenici s instituta u Los Angelesu ustanovili su da infekcija i nakon oporavka pacijenata, može prouzročiti stvaranje autoantitijela te različite autoimune bolesti. U SAD-u je oboren rekord broja zaraženih u jednom danu. Riječ je o više od milijun ljudi. Dobra je vijest to što je stopa umrlih i hospitaliziranih mnogo manja nego prije.


- Drago mi je da ide u školu jer se druži s djecom, no iskreno ipak je još prerano, tek smo došli s praznika i pomalo se sve čini strašnim zbog omikrona, opisala je Cree Johnson, majka školarca, New York.


Sat vremena leta od New Yorka, u kanadskom Torontu ovi roditelji prosvjeduju jer su škole zatvorene!


- Mentalno zdravlje djece je ugroženo. Također raste obiteljsko nasilje i broj samoubojstava, naglašava Athena Reich, prosvjednica, Toronto.


Svi traže najbolja rješenja. Kina nema dvojbe. Zbog tri zaražena zatvoren je još jedan milijunski grad. Do Olimpijskih igara odbrojavaju se dani. Peking slijedi "nulti covid" pristup sa strogim ograničenjima ulaska u zemlju i ciljanim zatvaranjima.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!