12:41 / 16.03.2022.

Autor: Jelena Perleta/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Nastavljene borbe diljem Ukrajine, Kijev u obruču

Kijev u obruču

Kijev u obruču

Foto: Press service of the State Emergency Service of Ukraine / via Reuters

Nastavljene su borbe diljem Ukrajine. Rusija nastavlja sa svojim načinom ratovanja što znači da sve više gađa civilne ciljeve, pa je tako u Kijevu pogođen neboder. Dok traju borbe, glavni grad posjetili su premijeri Slovenije, Poljske i Češke kako bi iskazali dosad najizravniju političku potporu Ukrajini u borbi za slobodu.

Uspio je opasan pothvat slovenskog, češkog i poljskog premijera, koji su vlakom došli u Ukrajinu. Pridružio im se i poljski vicepremijer. Od početka agresije prvi su to svjetski čelnici koji su posjetili Kijev.

- Ovdje smo jer je vaša borba za obranu domovine i naša borba - vi ovdje ne branite Ukrajinu i Europu, vi branite sve one europske vrijednosti koje su ugrožene: sloboda, demokracija, pravo svakoga čovjeka da bira kako će živjeti, rekao je Janez Janša, slovenski premijer.

- Cijela Europa je uz vas, vašu borbu - znajte, svi smo uz vas, istaknuo je Petr Fiala, češki premijer.

Osobito je čvrsta potpora Poljske koja zbrinjava i najveći broj izbjeglica.

- Europska unija mora što prije Ukrajini dati status kandidata, čak i više od toga, moramo ih pozvati u Uniju. Također, moramo im poslati više oružja kako bi bili sposobni obraniti svoju domovinu. Nikada vas nećemo ostaviti na cjedilu, rekao je Mateusz Morawiecki, poljski premijer.

- Ovaj dolazak daje nam nadu u neku buduću sigurnost, u našu zajedničku budućnost u Europi, u Uniji. Razgovarali smo o politici sankcija prema Rusiji i siguran sam da je svaka riječ koja je ovdje izrečena imala smisla i značenje za našu zemlju, njezinu sigurnost i budućnost, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Istodobno, preko oceana, u SAD-u su se ujedinili demokrati i republikanci. Američki Senat jednoglasno je prihvatio rezoluciju kojom se traži istraga ratnih zločina ruske vojske i odgovornost ruskog predsjednika i njegova režima u invaziji na Ukrajinu. U Europu idući tjedan stiže američki predsjednik.

- Upravo sam potpisao povijesni zakon o financijskoj pomoći od 13.6 milijardi dolara Ukrajini u obrani od ruske agresije. Putinova agresija ujedinila je sve ljude u SAD-u, rekao je Joe Biden, američki predsjednik.

Humanitarna pomoć, koliko može, stiže u Ukrajinu. Stručnjaci istodobno upozoravaju da zemlji iz dana u dan prijeti sve veće siromaštvo.

- Nastavi li se rat, do 90 posto ljudi moglo bi biti u opasnosti od siromaštva ili da se nađe ispod njegove granice, rekao je Achim Steiner, UNDP.

Stanje na terenu i dalje je teško. Steže se obruč oko Kijeva koji odgovara protuofenzivom. U vrlogu brutalne agresije stradavaju i crkve poput ove u Černjihivu u kojoj je sklonište pronašlo 20-ak ljudi.

I dok se čekaju rezultati pregovora, u Ukrajini iz sata u sat raste broj žrtava. Život je do sada izgubilo najmanje stotinu djece.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!