Plenković: Podupiremo Ukrajinu na putu u EU i NATO

19:16 / 08.12.2021.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/IMS/HRT

Premijer Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Premijer Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Foto: Valentyn Ogirenko / REUTERS

Premijer Plenković u dvodnevnom je službenom posjetu Ukrajini. Prvoga dana sastao se s cijelim državnim vrhom. Hrvatski premijer u Ukrajini boravi u vrijeme kada su oči cijelog svijeta uprte u ukrajinsko-rusku granicu.


Hrvatska i Ukrajina dvije su prijateljske zemlje koje njeguju izvrsne političke, gospodarske i kulturne odnose, istaknuto je tijekom susreta premijera Andreja Plenkovića i ukrajinskog šefa države Volodimira Zelenskog u Kijevu.

- Danas su Ukrajina i Hrvatska napravile veliki korak u jačanju prijateljstva i suradnje. Prije svega, želio bih vam zahvaliti na potpori suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, izjavio je ukrajinski predsjednik Zelenski.

Hrvatska podupire Ukrajinu na putu u Europsku uniju i NATO. Zagreb Kijevu nudi i iskustvo mirne reintegracije. Potpisana je i zajednička Deklaracija o europskoj perspektivi Ukrajine.

- Podupiremo njezine europske reformske procese. Smatramo da je to najbolji put i za unutarnju konsolidaciju i za dizanje kvalitete života Ukrajinaca i za usklađivanje pravnoga sustava i temeljnih načela socijalno tržišnoga gospodarstva, kazao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

Ukrajini je zanimljiv hrvatski model mirne reintegracije. 

- Zahvalni smo na pomoći Hrvatske. S hrvatskom stranom usuglasili smo radni plan o preuzimanju hrvatskog iskustva i modela mirne reintegracije koji mogu biti od koristi Ukrajini. O tome će biti riječi 15. prosinca u Bruxellesu, na sastanku Istočnog partnerstva, istaknuo je ukrajinski predsjednik Zelenski. 

Partnerski i prijateljski odnosi potvrđeni su i na sastanku premijera Plenkovića i njegova ukrajinskog kolege Denisa Šmihala.

- Ukrajina želi da hrvatski gospodarstvenici sudjeluju u procesu privatizacije u našoj zemlji. To je važno za naše trgovinsko-ekonomske odnose, kazao je Denis Šmihal, ukrajinski predsjednik Vlade.

Jača gospodarska suradnja dviju zemalja, posebice u poljoprivredi, energetici, farmaceutskoj i IT industriji te turizmu, bila je tema Ukrajinsko-hrvatskog gospodarskog foruma.

- U zadnjih pet godina ekonomska i trgovinska razmjena između Hrvatske i Ukrajine udvostručila se. Danas smo ovdje došli s više od 60 hrvatskih kompanija, ukupno 90-ak gospodarstvenika koji će zajedno s ukrajinskim partnerima razgovarati o unaprjeđenju suradnje, izjavio je hrvatski premijer Plenković.

Hrvatski premijer jutros je položio vijenac na Grob neznanog junaka u Parku vječne slave i cvijeće na spomenik Gladomoru. Otvorio je i Centar za hrvatski jezik i kulturu na Kijevskom nacionalnom sveučilištu te se sastao s predstavnicima hrvatske zajednice.

Jačanje gospodarske suradnje

Premijerov posjet Ukrajini osim političke ima i snažnu gospodarsku i kulturnu dimenziju. No mora se sagledati i u kontekstu vremena u kojem se događa i snažnih napetosti između Ukrajine i Rusije. 

- Gospodarski forum održan u Kijevu okupio je 60-ak hrvatskih i oko 150 ukrajinskih tvrtki. Velika je to odskočna daska za brojne naše gospodarstvenike. Kako doznajem tvrtka Končar s ukrajinskim partnerom dogovorila je suradnju na izgradnji sustava za obnovljive izvore energije. Riječ je o poslu koji je potencijalno težak stotine milijuna eura. Tijekom proteklog poslovnog foruma naša Paška sirana je s ovdašnjim trgovačkim lancem ugovorila unosnu suradnju, a spominje se i interes jedne od najvećih ukrajinskih tvrtki SM GROUP za izgradnju kompostane i farme pilića u Glini koja bi potencijalno zapošljavala dvije i pol tisuće ljudi, javio je za središnji Dnevnik HTV-ov reporter Gordan Žvanović.

Trgovinska razmjena između dviju zemalja u proteklih pet godina se udvostručila. Hrvatske tvrtke su prošle godine izvezle u Ukrajinu robe u vrijednosti od 440 milijuna kuna, dok je uvoz bio daleko manji. O daljnjem jačanju gospodarske suradnje premijer Plenković razgovarao je s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim. Najavljeno je otvorenje ureda HTZ-a u Kijevu.

- Neizostavna tema bila je goruća ukrajinsko-ruska kriza. Plenković i Zelenski podržali su mirnu deeskalaciju napetosti i pozdravili razgovore ruskog i američkog predsjednika u tom kontekstu. Ukrajina je zainteresirana za uspješni hrvatski model mirne reintegracije. Zelenski je rekao da smo najbolji primjer. U tom kontekstu dogovoren je bilateralni akcijski plan o prenošenju hrvatskh iskustava Ukrajini koji bi trebao biti potpisan sutra u Lavovu. Ukrajincima ćemo između ostalog prenijeti naša iskustva u razminiranju, poslijeratnoj obnovi, zbrinjavanju prognanika i ratnih invalida, rekao je Žvanović.

Brojne hrvatske i ukrajinske tvrtke na gospodarskom forumu

Predstavnici 60-ak hrvatskih i oko 150 ukrajinskih tvrtki okupili su se poslijepodne na Ukrajinsko-hrvatskom gospodarskom forumu u Kijevu jer su prepoznali potencijal suradnje i pozitivne trendove, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković na forumu. Forumu u kijevskom Međunarodnom kongresnom centru Parkovi, održanom u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Privredne komore Ukrajine, nazočili su predstavnici brojnih hrvatskih tvrtki iz različitih sektora: farmaceutskog, IT-a, brodogradnje, elektrotehnike, građevinskog sektora, energetike, ekologije, prehrambene industrije i trgovine, metalurške i drvne industrije, turizma, tekstilne industrije, avioprijevoznici.

- Oni su svi došli ovdje jer su prepoznali potencijal, jer su vidjeli taj trend i intenzitet naših odnosa i otvorena vrata međusobne suradnje, istaknuo je Plenković obraćajući se sudionicima foruma.

Osim toga, Ukrajinci pokazuju ogroman interes za Hrvatsku kao turističko tržište. Ukrajinski turisti ostvarili su veći broj noćenja u 2021., unatoč pandemiji covida-19, nego u rekordnoj turističkoj sezoni 2019., kazao je.

Najavio je da tijekom iduće godine Hrvatska planira otvoriti ured turističke zajednice u Kijevu i time poslati još jednu snažnu institucionalnu poruku kako unaprijediti suradnju u ovom važnom sektoru. Također je poručio da je Hrvatska otvorena za strane ulagače istaknuvši da su do sredine 2021. godine ostvarena izravna strana ulaganja u Hrvatskoj vrijedna gotovo 37 milijardi eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!