Plenković završio službeni posjet: Hrvatska podrška Ukrajini

09.12.2021.

20:00

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/HRT

Plenković u Lavovu

Plenković u Lavovu

Foto: Twitter / @AndrejPlenkovic

Premijer Andrej Plenković završio je dvodnevni službeni posjet Ukrajini. I danas je više puta istaknuto da su snažne veze i prijateljstvo Hrvatske i Ukrajine temelj partnerstva dviju zemalja.


Hrvatsko je izaslanstvo boravilo u Ukrajini u jeku snažnih ukrajinsko-ruskih napetosti. Hrvatska je poduprla dva najvažnija cilja vlade u Kijevu - mirnu integraciju okupiranih područja i europski put Ukrajine. Tijekom posjeta održana je sjednica zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju vlada Ukrajine i Hrvatske, gospodarski forum koji je okupio više od 200 ukrajinskih i hrvatskih tvrtki, javio je Gordan Žvanović iz Lavova.

Sklopljeni su i neki unosni poslovi, ovo je bio snažan poticaj za daljnje jačanje gospodarske suradnje. Ukrajina je Hrvatskoj dala potporu prije 30 godina, među prvima je priznala Hrvatsku. Posjet premijera Andreja Plenkovića i hrvatskog izaslanstva dolazi u ključnom trenutku za Ukrajinu kada se traži rješenje za rusko-ukrajinsku krizu. Hrvatska je ponovno dala snažnu potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine koja je zainteresirana i za hrvatski model mirne reintegracije. Potpisan je akcijski plan o prenošenju hrvatskih iskustava Ukrajini.

Za mirno rješenje rusko-ukrajinske krize zainteresirane su i svjetske velesile. Prema najavama, predsjednik SAD-a Joe Biden trebao se čuti s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi mu prenio rezultate razgovara s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Premijer Plenković sa Zelenskim je potpisao deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine, a Hrvatska nudi svoja iskustva kao najmlađa članica EU-a.

Ovaj posjet imao je i kulturnu i znanstvenu dimenziju. Plenković je u Kijevu otvorio Hrvatski centar za jezik i kulturu i donirao oko 100 naslova na hrvatskom jeziku, a u Lavovu se sastao s predstavnicima hrvatskih udruga te profesorima i studentima kroatistike.

Lavov, jedan od glavnih kulturnih centara zapadne Ukrajine, posjetio je hrvatski premijer završnog dana posjeta. Na Ukrajinskom katoličkom sveučilištu održao je predavanje „Budućnost Europe". Još je jednom ponovio pomoći Ukrajini u reintegraciji okupiranog Donbasa.

- Očekujem da dva temeljna politička prioriteta za Ukrajinu, a to su mirna reintegracija okupiranih područja i europski put, nastavimo podržavati i kao država i vlada i kao cijeli sustav jer Hrvatska ima jedinstveno iskustvo. Nema nijedne druge članice EU koja je imala okupirana područja pa ih je mirno reintegrirala. Govorim o hrvatskom Podunavlju, poručio je Andrej Plenković

Katoličko sveučilište u Lavovu bilježi veliki interes studenta iz središnje i istočne Europe. Čelnik hrvatske vlade susreo se s tamošnjim profesorima i studentima kroatistike. 

- Kroatistika na Sveučilištu Ivan Frankov u Lavrovu postoji više od dva desetljeća. Imamo jako dobre studente i odlične profesore koji predaju hrvatski. Zahvaljujemo Hrvatskoj koja uvijek podupire koratistiku na našem Sveučilištu, kazala je Olga Soroka, profesorica slavenske filologije i šefica katedre sveučilišta Ivan Frankov u Lavovu.

Studentica kroatistike Ana Komarica rekla je kako je već na drugoj godini studija imala mogućnost otići na Zagrebačku ljetnu školu u Dubrovnik i tamo upoznati stvarnu Hrvatsku, "upoznati njezinu kulturu, dobre i gostoljubive ljude."

Uslijedio je susret s predstavnicima udruga „Bila Hrvatska" i „Hrvatski klub".

- Projekt je počeo 2013.. U jesen 2014. smo održali prvi festival. Inicijativa je krenula iz Hrvatske sasvim slučajno. Upoznali smo se sa znanstvenicima i shvatili da su tu nekad živili Hrvati, da oni govore ikavicu i nije bilo druge nego napisati projekt i početi ga, kazao je Marin Lerga, predsjednik udruge "Bila Hrvatska".

Hrvatski premijer uputio se prema gradskoj upravi Lavova čija je povijesna jezgra stavljena na UNESCO-ov popis kulturne baštine. Razgovarao je s gradonačelnikom Lavova i s guvernerom te oblasti te s predstavnicima poslovne zajednice u Lavovu. 

- Možemo reći da je ovaj posjet učvrstio izvrsne prijateljske odnose između Hrvatske i Ukrajine i jednu jako dobru političku atmosferu koju gradimo već godinama. Ono što je također dobro od mojeg zadnjeg posjeta, udvostručili smo trgovinsku razmjenu. Odlučili smo na temelju brojki i dolazaka ukrajinskih turista u Hrvatsku da ćemo otvoriti turistički ured u Kijevu kako bismo imali dodatnu promociju hrvatskog turizma, naglasio je Plenković.

Premijer je posjetio i središnje groblje u Lavovu. Ondje je zapalio svijeću kod spomenika Nebeskoj stotini, a zatim je položio cvijeće na Spomenik Hrvatima poginulima u Prvom svjetskom ratu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!