Pokolj na ruskom sveučilištu u Permu

20.09.2021.

09:34

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/HRT/Hina

Policija blokirala prilaze u Permu

Policija blokirala prilaze u Permu

Foto: Anna Vikhareva / REUTERS

Pucnjave u školama i na fakultetima u Rusiji, gdje je na snazi stroga kontrola oružja, bile su rijetke, no posljednjih su godina sve učestalije. Najnoviji pokolj počinio je jedan student - ubivši osam ljudi na Sveučilištu u Permu.

Galerija
Policija blokirala prilaze u Permu, Foto: Anna Vikhareva/REUTERS
Policija na mjestu događaja, Foto: Maksim Kimerling/REUTERS

Horor na državnom Sveučilištu u Permu. Naoružan puškom 18- togodišnji student tog Sveučilišta jutros je otvorio vatru na svoje kolege. 

- Počeo je pucati dok smo bili u dijelu za pušače. Kada smo shvatili da puca na nas, potrčali smo unutra, poput stada ovaca, priča jedna studenica. Njezin kolega kaže - čuo je pucanj i vidio čovjeka naoružanog sačmaricom kako hoda i puca. 

- Ušao sam u sveučilišnu zgradu i na prvom katu vidio naoružanog mladića kako silazi stubama. Pozvao sam ga i rekao mu da baci pištolj. Napadač ga je nakon toga uperio u mene i zapucao. Zatim sam ga ranio. Pao je, oduzeo sam mu sačmaricu, granate i nož te počeo primjenjivati prvu pomoć, kazao je Konstantin Kalinin, policajac koji je svladao napadača. 

Nakon pucnjave nastala je panika i opći kaos. Neki su studenti, bježeći pred užasom, skakali kroz prozore sveučilištne zgrade, objavili su ruski mediji.

Drugi video, snimljen s prozora, pokazuje osobu u crnom kako prilazi ulazu u sveučilišnu zgradu i počinje pucati. Lokalni mediji objavili su fotografiju koju je napadač objavio na društvenim mrežama. Na njoj pozira s puškom, kacigom i streljivom.

Ranjeni napadač prevezen je u bolnicu. Ruski mediji identificirali su ga kao studenta Timura Bekmansurova. Napadač je prije krvavog pohoda ostavio poruku. Tvrdi da je "uvijek razmišljao o smrti te da je djelovao isključivo sam". Već je dulje planirao napad.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov poručio je kako istražitelji trebaju dati svoju stručnu ocjenu. No, čini se, dodao je - da kod mladića koji je počinio ubojstva, postoje određena odstupanja u ponašanju.

Glasnogovornica ruskog istražnog odbora Svetlana Petrenko izjavila je kako je utvrđeno je da je osumnjičeni kupio lovačku pušku u svibnju ove godine. Zasad znaju da napadač nije bio motiviran političkim ili religijskim razlozima, nego mržnjom.

Predsjednik Vladimir Putin izrazio je sućut obiteljima pogođenim ovom tragedijom. Perm je zavijen u crno, očajni su roditelji i studenti. Preživjeli su pod psihijatrijskim nadzorom, rodbina u šoku.

video thumbPucnjave u školama i na fakultetima su u Rusiji, gdje je na snazi stroga kontrola oružja, bile rijetka pojava, ali posljednjih godina su se zaredale. U svibnju ove godine jedan je 19-godišnji mladić otvorio vatru u svojoj bivšoj školi u Kazanu, u Tatarstanu, i ubio devet osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!