U snažnom potresu na Haitiju 227 poginulih

14.08.2021.

15:44

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/P.F./Hina/HRT

Potres na Haitiju

Potres na Haitiju

Foto: REUTERS TV / Reuters

Razoran potres magnitude 7,2 prema Rihteru pogodio je Haiti. Poginulh je najmanje 227, a još su stotine ljudi ozlijeđene i nestale, priopćila je civilna zaštita.


Epicentar je bio oko 150 kilometara zapadno od glavnog grada Port-au-Princea, a osjetili su ga i oni koji su od epicentra bili udaljeni više od 300 kilometara. U više gradova potres je prouzročio veliku materijalnu štetu. Haićanska vlada proglasila je jednomjesečno izvanredno stanje u zemlji.

Uništene su brojne zgrade, domovi, crkve i hoteli. Premijer Ariel Henry rekao je da je potres u nekim dijelovima zemlje uzrokovao 'veliku štetu' i proglasio jednomjesečno izvanredno stanje. Haiti se još uvijek oporavlja od razornog potresa iz 2010. godine. 

Zbog katastrofalnog potresa, Plenković uputio sućut premijeru Haitija

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković uputio je sućut premijeru Haitija Arielu Henriju u povodu katastrofalnog potresa i ponudio žurnu pomoć Hrvatske.

S tugom primamo vijest o katastrofalnom potresu koji je pogodio Haiti i prouzročio ljudska stradanja i velike štete. U mislima smo s obiteljima žrtava, narodom i premijerom Arielom Henrijem, napisao je Plenković u poruci na twitteru.

Izražavam najiskreniju sućut i suosjećanje, istaknuo je Plenković i dodao kako je Hrvatska spremna žurno pružiti pomoć Haitiju.

Razoran potres u jednoj od najsiromašnijh zemalja svijeta

Panika i kaos zavladali su među stanovništvom jedne od najsiromašnijih zemalja svijeta kada ju je u 8 sati i 30 minuta po mjesnom vremenu pogodio razoran potres. Očevici kažu: sve se snažno zatreslo, zidovi su počeli padati, kuće i stambeni blokovi urušavati. Uništena je i katedrala u središtu grada Le Kaje.

- Jutros smo doživjeli šok. Već nekoliko godina provodimo seizmičko praćenje. Jugozapadni dio zemlje bio je najmanje ugrožen. Stoga je za mene ovako razoran potres iznenađenje. To pokazuje da su potresi potpuno nepredvidivi, izjavio je seizmolog Claude Prepetit.

Bolnice su na rubu pucanja. Stotine Haićana koji bi trebali biti u bolnicama smještene su u šatorima. Spasilačke ekipe pretražuju ruševine u potrazi za zarobljenim ljudima. Gradovi Žeremi i Le Kaje na jugozapadu zemlje pretvoreni u ruševine.

Stanje dodatno pogoršava najava tropske oluje. Nacionalna agencija za oceane i atmosferu prvo je izdala upozorenje za tsunami, ali je ubrzo povučeno.

Haićani se još prisjećaju razornog potresa 2010. godine koji je pogodio Haiti pretvorivši glavni grad Port-au-Prince u ruševine. Poginulo je 220.000 ljudi, a 300.000 je ozlijeđeno. Njih više od milijun i pol ostalo je bez krova nad glavom. Humanitarne udruge upozoravaju; stanovništvu Haitija sada prijeti nova humanitarna katastrofa.

Potres na Haitiju

Potres na Haitiju

Foto: REUTERS TV / Reuters

Potres na Aljasci

Potres na Aljasci jakosti 7,0 zabilježen je na dubini od 10 kilometara, objavio je EMSC.

Aljasku je 28. srpnja pogodio potres magnitude 8,2. Nakon tog potresa slijedilo je još sedam slabijih, od kojih su dva bila magnitude iznad 6, objavila je Američka geofizička služba.

Aljaska je dio Pacifičkog vatrenog prstena, seizmički vrlo aktivnog područja. 

U ožujku 1964. potres magnitude 9,2, najjači ikad zabilježen u svijetu, pogodio je područje Anchoragea. Trajao je nekoliko minuta i izazvao razorni plimni val koji je pogodio američku zapadnu obalu, pri čemu je smrtno stradalo više od 250 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!