19:17 / 20.07.2021.

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Sve više zaraženih među sudionicima Olimpijskih igara, zabrinutost raste i u Europi

Japan

Japan

Foto: Kevin Coombs / Reuters

Europa je prva regija u svijetu koja je prešla 50 milijuna zaraženih koronavirusom od početka pandemije. Superzarazna delta-varijanta potvrđena je već u 100-tinjak zemalja. Tri dana prije početka Olimpijskih igara u Tokiju, već je otkriveno više od 70 zaraženih među sudionicima Igara.

Broje se dani do prvih Olimpijskih igara bez gledatelja. Neki se pitaju mogu li zbog širenja zaraze Igre biti odgođene čak i sada.

- Poduzeli smo sve potrebne mjere i sve dok ih budemo poštovali, vjerujem da nećemo imati razloga za preveliku zabrinutost, rekao je Michiko Dohi, iz Japanskog olimpijskog komiteta

Dok Igre ne završe, ipak će mnogi biti zabrinuti. Od sportaša do direktorice i osoblja ovog hotela u kojem će neki od njih biti smješteni.

- Srce mi je slomljeno. Ne dobijem li od organizatora Igara sve upute, napravit ću po svom. Muči me hoće li sportašima biti dobro i što ako netko među osobljem bude pozitivan na virus. To bi bio kraj, hotel bi bio zatvoren. More me takve misli, kaže Harue Sugimoto, direktorica hotela.

Sasvim bezbrižna nije ni većina Europljana. Francuska se približava broju od šest milijuna zaraženih od početka pandemije. Od 1. kolovoza bez potvrde o cijepljenju bit će uvelike otežane mogućnosti kretanja, a zdravstveni radnici cijepiti se moraju.

- Ušli smo u četvrti val zaraze. Moramo učiniti sve potrebno kako ne bi bio razoran kao onaj na početku pandemije, rekao je Gabriel Attal, glasnogovornik francuske Vlade.

U nekim dijelovima zemlje ponovno su uvedene mnoge mjere opreza.

- Naviknuli smo se na slobodu, a sada opet moramo nositi maske. To je teško, kažu stanovnici Lillea.

A nakon jučerašnjeg Dana slobode, kada su u Ujedinjenom Kraljevstvu ukinute gotovo sve restrikcije, jutro su neki dočekali zabrinuti.

- Kažu da sada ne moramo nositi maske, no to je pogrešno jer brojevi u zemlji i dalje rastu. Trebamo i dalje biti oprezni, poručuje stanovnik Londona.

Na oprez poziva i britanski premijer. Dvije doze cjepiva, koje je primila većina Britanaca, ne štite sto posto od zaraze, ali štite, poručuje, od teških oblika bolesti. Britanci su mahom pohrlili u toplije krajeve.

- To su odlične vijesti jer britanski turisti čine velik broj naših gostiju, kaže Miguel Sanchez, predsjednik turističkog vijeća Konfederacije gospodarstvenika Andaluzije.

I dok Britanci putuju, američki State Department poziva Amerikance da u Veliku Britaniju, zbog rasta broja zaraženih, ne putuju!


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!