Kako je uhvaćen okrutni kralj kokaina: Ubojica policajaca, vojnika, vrbovatelj djece...

24.10.2021.

07:42

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Najtraženiji trgovac drogom u Kolumbiji i vođa klana del Golfo Dairo Antonio Usuga, poznat kao Otoniel

Najtraženiji trgovac drogom u Kolumbiji i vođa klana del Golfo Dairo Antonio Usuga, poznat kao Otoniel

Foto: Screenshot / Reuters

Uhićen je jedan od najvećih narkobosova na svijetu, okrutni kolumbijski kralj kokaina, poznat kao Otoniel. U akciji stoljeća stotine vojnika i policajaca, među kojima je jedan poginuo, hvatale su ga u džungli

Dairo Antonio Usuga (50), poznatiji kao Otoniel, uhićen je u vladinoj operaciji Oziris u džungli, u blizini granice s Panamom. 500 kolumbijskih vojnika i 22 helikoptera bili su raspoređeni u šumovitom području gdje se Usuga skrivao.

 - Znali smo da se kreće uz pomoć osam sigurnosnih timova koji su međusobno udaljeni tri kilometra. U suradnji s agencijama iz SAD-a radili smo s pomoću satelita i analitičara tragova. Više od 50 stručnjaka za obavještajnu signalizaciju pokrivalo je to područje. Precizno su pokazivali kuda se kreće kako bismo ga izvukli iz skrovišta, rekao je Jorge Luis Vargas, zapovjednik kolumbijske policije.

Narkobos i trgovac ljudima Otonijel optužen je u Sjedinjenim Državama za isporuku desetaka pošiljki kokaina. Na teret mu se stavlja i ubojstvo policajca, seksualno zlostavljanje djece i vrbovanje maloljetnika. Kolumbijska vlada nudila je nagradu od 800 tisuća dolara za informacije o njemu, a Amerika pet milijuna dolara za lociranje njegova skrovišta.

- Otoniel je bio najstrašniji narkobos u cijelom svijetu. Ubojica policajaca, vojnika, lidera, vrbovatelj djece, poznat po ludilu i zlostavljanju djece. Nalog za uhićenje nije izdan samo zbog trgovine drogom nego i zbog vrbovanja te zlostavljanja maloljetnika, kazao je Ivan Duque, predsjednik Kolumbije.

Najopasniji i najtraženiji zločinac u Kolumbiji i vođa tzv. Zaljevskog klana bio je na čelu kartela koji je imao tisuću 200 članova terorističkih organizacija. Uspješno se skrivao u džungli cijelo desetljeće. U njegovu uhićenju, sudjelovale su, uz američke, i britanske obavještajne agencije.

- To je najveći udar na narkokartele u našoj zemlji u ovom stoljeću. Može se usporediti jedino s padom Pabla Escobara 90-ih, kazao je Duque.

Kralj kokaina svaki je dan mijenjao sklonište, nije se koristio mobitelom, a njegova je vojska ubojica terorizirala veći dio sjeverne Kolumbije. Cilj je bio; steći nadzor nad glavnim putovima krijumčarenja kokaina kroz guste džungle do Srednje Amerike i SAD-a.

Dugo je bio na listi najtraženijih bjegunaca američke Uprave za borbu protiv droga. Prijeti mu izručenje Sjedinjenim Državama i doživotni zatvor.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!