12:55 / 05.11.2021.

Autor: Jelena Perleta/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Visokozarazni delta-soj nezaustavljivo se širi Europom

Zaraza se brzo širi Europom

Zaraza se brzo širi Europom

Foto: Shannon Stapleton / REUTERS

Europa je ponovno postala epicentar pandemije COVID-a! Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da broj novozaraženih ubrzano raste diljem kontinenta. U posljednja četiri tjedna broj zaraženih porastao je za 55 posto. 

Visokozarazni delta-soj nezaustavljivo se za sada širi Europom. 

- Danas se svaka država u Europi i središnjoj Aziji suočava s prijetnjom ponovnog pojavljivanja COVID-a ili se već bori protiv njega. Tempo prijenosa u 53 zemlje europske regije zabrinjavajući je i ponovno se približava rekordnim razinama, naglašava Hans Kluge, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu.

Ostane li ovako, procjena je Svjetske zdravstvene organizacije, u iduća bismo tri mjeseca mogli imati još pola milijuna preminulih.

- Sama cjepiva neće zaustaviti pandemiju. Ona ne nadomještaju potrebu za javnozdravstvenim i socijalnim mjerama. Ona ih nadopunjuju. Fizičko distanciranje, izbjegavanje prepunih prostora, maske, ventilacija, higijena ruku i druge učinkovite mjere i dalje su važne u svakoj državi, govori Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Iako samo cjepivo nije dovoljno, cijepljeni pacijenti mahom, reći će liječnici, prolaze s mnogo lakšim posljedicama.

- Imali su pneumoniju jednostranu ili obostranu, ali ako se i desilo da su imali potrebu za kisikom, to su bili manji protoci i prema mojim podacima svi su takvi pacijenti otpušteni iz bolnice, rekao je Danijel Đokić, liječnik, UKC Republike Srpske.

- Velika je sreća da sam cijepljen, da kojim slučajem nisam cijepljen, teško bih se izvukao, možda bih imao mnogo, mnogo gore posljedice, govori Marinko Učur, pacijent iz Banje Luke.

Epidemiološke mjere zaštite ubrzano se pooštravaju. U Austriji će uskoro samo cijepljeni i oni koji su virus preboljeli moći ići u restorane ili primjerice frizerske salone. 

- Vrijeme je da se uhvatimo ukoštac s tim i to je jedini način. Brojevi govore sami za sebe, naglašava stanovnik Beča.

Pooštravanje mjera razmatra se čak i u Danskoj u kojoj je cijepljeno više od 75 posto stanovnika.

- Najviše nas zabrinjava što necijepljena djeca prenose zarazu starijima koji su u potpunosti cijepljeni, rekao je Soren Brostrom, direktor Danske zdravstvene uprave.

Zabrinjavajuće brz ritam prijenosa zaraze pokušava se diljem Europe hitno zaustaviti.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!