23:12 / 26.06.2021.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Vrućine opasne za život diljem SAD-a

Vrućine opasne po život diljem SAD-a

Vrućine opasne po život diljem SAD-a

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nezapamćene vrućine zahvatile su sjeverozapad Sjedinjenih Američkih Država. Otvaraju se rashladni centri u četiri savezne države, a lokalne vlasti upozoravaju da se u idućim danima mogu očekivati vrućine opasne za život.

- To je pakao na zemlji!, tako vremenske neprilike opisuju stanovnici na sjeverozapadu Sjedinjenih Država.

Većina tamošnjih saveznih država suočena je s rekordno visokim temperaturama koje dosežu i 49 stupnjeva.

- Ekstremno je vruće i sparno u mojem stanu. Imam dva psa, ni oni nisu presretni zbog vala vrućine, kaže jedna sugovornica.

Paklene temperature pogubne su za zdravlje. U Portlandu su vlasti otvorile rashladne centre.

Oni će se otvarati diljem pacifičkog sjeverozapada i u njima će utočište moći naći tisuće ljudi bez krova nad glavom, ali i svi oni koji se žele rashladiti.

- Ovo je mjesto gdje svatko može doći i odmoriti se od vrućine. Zaista je važno odmoriti tijelo i ne ugroziti zdravlje, upozorila je dr. Jennifer Vines, šefica zdravstvenog zavoda Multnomah Countyja.

U državama Oregonu, Kaliforniji i Washingtonu izdana su upozorenja zbog opasnih vrućina. Socijalni radnici dijelili su vodu i hranu. Građani se snalaze svatko na svoj način.

Ekstremne vrućine dovele su energetske sustave na rub funkcioniranja.

- Mislim da bismo svi trebali paziti na uštedu energije i štedjeti struju koliko god možemo, kaže sugovornica.

- Ako nam isključe struju, to bi značilo da ne bismo imali pristup internetu ni uređajima za rad, rekla je druga sugovornica.

Sušno razdoblje i visoke temperature izazvali su velike šumske požare diljem Kalifornije, Nevade i Arizone, buknuli su ranije nego inače.

- Suša na zapadu zapanjujuća je. Požari već bukte i očekuje nas teška sezona. Moramo biti spremni i imati na raspolaganju sve resurse za rješavanje ekstremnih vremenskih nepogoda i biti tu za američki narod, izjavio je Joe Biden, predsjednik SAD-a.

Toplinski valovi, suše, oluje i poplave dokazi su razornog djelovanja čovjeka na naš planet. Zvona zvone na uzbunu, potrebno je hitno djelovanje protiv klimatskih poremećaja.

Znanstvenici od svjetskih čelnika, ali i najvećih onečišćivača - SAD-a i Kine traže da priznaju kako postoji problem i da ga napokon počnu rješavati.

Na Zemlji nitko neće biti pošteđen drastičnih posljedica klimatskih promjena koje su rezultat čovjekova djelovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!