Plenković i Scholz oštro osudili rusku agresiju i razgovarali o geostrateškoj ulozi RH

19:22 / 01.06.2022.

Autor: Dnevnik/A.P.C./P.F./HRT

Andrej Plenković i Olaf Sholz

Andrej Plenković i Olaf Sholz

Foto: Dnevnik / HRT

Samo dan nakon summita Europskog vijeća, na kojem su dogovorene nove sankcije Rusiji, premijer Andrej Plenković u radnom je posjetu Njemačkoj. U Berlinu se sastao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, riječ je o njihovu prvom službenom bilateralnom sastanku. I u Berlinu je jedna od ključnih tema bila situacija u Ukrajini.

- I premijer Andrej Plenković i kancelar Olaf Scholz snažno su osudili rusku agresiju te najavili daljnju potporu vladi u Kijevu i ukrajinskom narodu, izvijestio je za središnji Dnevnik HTV-a novinar HRT-a Gordan Žvanović iz Berlina.

- U trenutačnim okolnostima, u fokusu današnjeg sastanka bila je i nova geostrateška uloga Hrvatske u kontekstu osiguravanja energetske neovisnosti Europske unije od ruskih energenata. Naime, prema strateškom planu Europske komisije - REPowerEU - Hrvatska zbog svog pristupa moru, ali isto tako zbog Janafa i LNG terminala na Krku - postaje hub zona, središte za opskrbljivanje zemalja srednje i istočne Europe, kazao je Žvanović.

Dodao je kako je u Njemačkoj tema - to što su dvije ondašnje energetske tvrtke, nakon što je na razini Europske unije potvrđena redukcija opskrbe ruskom naftom - pokleknule pod pritiskom Moskve i potvrdile da su prvi put platile ruski plin u rubljima preko posredničke banke u Rusiji.

- Mi smo odlukom naše Vlade investirali u terminal za ukapljeni prirodni plin na Krku. Ja sam kazao i jučer u Bruxellesu nakon Europskog vijeća da smo u ovom trenutku u razgovoru s predstavnicima LNG-a i Plinacroa da bi jednom brzom investicijom mogli podići kapacitete LNG terminala, dakle istog postojećeg broda koji se nalazi u Omišlju, s 2,9 milijardi kubika plina na 6,1 milijardu kubika plina, izjavio je premijer Andrej Plenković na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kancelarom u Berlinu.

- Poslije briselskih odluka razgovarat ćemo i o energetskoj politici. Cilj je jasan - smanjiti ovisnost o uvozu energije, zadržati pod nadzorom cijene energije i boriti se protiv klimatskih promjena. Namjeravamo još jače surađivati. Vidi se, ima mnogo tema o kojima će se Hrvatska i Njemačka blisko dogovarati i o kojima večeras želim razgovarati s Andrejom Plenkovićem, izjavio je Olaf Scholz.

- Šefovi vlada dviju zemalja razgovarali su i o produbljivanju bilateralnih odnosa i jačanju gospodarske suradnje. Važan naglasak bio je na ulasku Hrvatske u Schengen i eurozonu. Nakon što smo ispunili sve uvjete i dobili zeleno svjetlo Europske komisije, Hrvatska je sada od Njemačke zatražila potporu za što prije pokretanje formalne odluke o pristupanju Schengenu, kazao je Žvanović.

Istaknuo je da je hrvatski premijer Andrej Plenković rekao kako očekuje da će to biti također početkom iduće godine.

- Obje zemlje zalažu se isto tako za europsku perspektivu Zapadnog Balkana, a Hrvatskoj je posebno važna BiH. Premijer Plenković u tom je kontekstu njemačkom kolegi predstavio izrazito kompliciranu situaciju u toj zemlji, položaj hrvatskog naroda i potrebu za izmjenom izbornoga zakona. Plenković i Scholtz načeli su sve ove teme na relativno kratkom tête-à-tête sastanku, međutim, razgovor o njima nastavio se i tijekom radne večere, izvijestio je Žvanović.

Hrvatski premijer potom je u hrvatskom veleposlanstvu sudjelovao na prijmu u povodu Dana državnosti, Dana Oružanih snaga RH te 30. obljetnice od uspostave bilateralnih odnosa s Njemačkom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!