12:40 / 02.06.2021.

Autor: Gordan Žvanović/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

U Velikoj Britaniji stručnjaci upozoravaju na 3. val pandemije

COVID-19

COVID-19

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Dok većina Europe nastavlja s ublažavanjem epidemioloških mjera, u Velikoj Britaniji zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi ta zemlja mogla biti na početku trećeg vala pandemije.


Postupno ublažavanje preventivnih mjera u Francuskoj u kombinaciji s lijepim vremenom brojne je stanovnike Pariza izmamilo na ulice. 

- Ovo je sjajno. Nakon godinu dana zatvaranja zbog pandemije, lijepo je vidjeti da ljudi ponovno žive punim plućima, sjesti na sunce i uživati, govori Lezy, stanovnica Pariza.

Otvaraju se i druge europske zemlje, no u Velikoj Britaniji ostaju na oprezu. Unatoč dobroj procijepljenosti i relativno niskom broju novozaraženih zabrinjava brzo širenje izrazito zaraznog indijskog soja virusa.

- Brojni zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo biti na početku trećeg vala pandemije i bilo bi pogrešno potpuno ignorirati to upozorenje, naglašava Nicola Sturgeon, škotska premijerka.

U Australiji su oprez u borbi protiv COVID-a podignuli na novu razinu. Nakon što je zbog nekoliko desetaka slučajeva lokalnog prenošenja koronavirusa u saveznoj državi Victoriji na tjedan dana proglašena stroga karantena, u njezinu glavnom gradu Melbourneu karantena je produljena za još jedan tjedan.

- Sada imamo ukupno 60 slučajeva zaraze i više od 350 lokacija gdje se zaraza mogla širiti, kao i soj virusa koji je brži i zarazniji od bilo čega s čim smo se prije suočili, rekao je James Merlino, premijer Victorije.

Čelnici vodećih svjetskih zdravstvenih, financijskih i trgovinskih agencija pozvali su šefove vlada da hitno osiguraju dodatnih 50 milijardi dolara kako bi se ubrzala nabavka opreme i lijekova za borbu protiv pandemije.

- Taj bi novac u znatnoj mjeri pospješio ravnopravnu distribuciju i nabavku testova, lijekova, kisika, medicinske opreme i cjepiva, govori Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije. 

Svjetska zdravstvena organizacija izdala je hitno odobrenje za kinesko cjepivo Sinovac, koje je sada uključeno u međunarodni program COVAX za raspodjelu cjepiva siromašnijim zemljama. Cjepivo je u 51 posto slučajeva učinkovito u sprječavanju pojave simptoma COVID-a, a u 100 posto slučajeva sprječava ozbiljnije oblike bolesti i hospitalizaciju. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!