12:03 / 03.01.2022.

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Energetski stručnjak najavio skuplji plin i struju

Igor Grozdanić; ilustracija

Igor Grozdanić; ilustracija

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL / Studio 4/HRT

Energetski stručnjak Igor Grozdanić rekao je danas u HTV-ovom emisiji Studio 4 kako će sigurno doći do poskupljenja prirodnog plina za građane, a najavio je i da će cijene električne energije u ovoj godini porasti blizu 4 posto. Pozvao je građane "da uzmu energiju u svoje ruke" i da oni koji mogu počnu razmišljati o proizvodnji vlastite energije, poput ugradnje solara.

Grozdanić je rekao da će sigurno doći do poskupljenja prirodnog plina za građane jer ga industrija već sada plaća skuplje.


- Građani će od početka nove plinske sezone vjerojatno ući s višim cijenima prirodnog plina, rekao je Grozdanić.


Grozdanić je istaknuo i da cijena električne energije iz godine u godinu raste te da će rasti i ove i iduće godine.


- Cijene prirodnog plina će varirati i one će u datom trenutku biti više, nekada niže, međutim, cijene električne energije će iz godine u godinu ići lagano gore 2 do 3 posto, evo, blizu 4 posto u 2022., rekao je Grozdanić.


Rekao je i da bi se solarima na obiteljskim domovima i zgradama moglo jako puno uštedjeti.


- Nekad je kod solara povrat bio sedam do osam, pa čak do deset godina. Međutim, uz ove cijene električne energije povrat ovakvih investicija mogao bi se dogoditi za četiri do pet godina, rekao je Grozdanić.


Poručio je da građane ne treba plašiti, već ih upozoravati "da uzmu energiju u svoje ruke" i da oni koji mogu počnu razmišljati o proizvodnji vlastite energije, pogotovo električne, na svom krovu, u svom dvorištu.


- Ugradimo solare gdje god to možemo, uzmimo novac od Fonda za energetsku učinkovitost, jer njega će biti, bit će i po ovim MPO-ima, razvijat će se i projekti u geotermalnu energiju, u bioplinskim postrojenjima, a, nadam se, i u velikim solarima, rekao je Grozdanić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!