Jakopović: Pad cijena pšenice posljedica uvoza iz Ukrajine

13.04.2023.

20:13

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/IMS/HRT

Mladen Jakopović, predsjednik HPK

Mladen Jakopović, predsjednik HPK

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović rekao je u Dnevniku da je pad cijena pšenice posljedica direktnog uvoza iz Ukrajine, na što su u Bruxellesu upozoravali kada se razgovaralo o tome da se Ukrajini dozvoli kompletno bescarinski uvoz u EU. Naglašava da je cilj stabilizacija cijena te povezanost ratarskog i stočarskog sektora, što će dovesti do stabilnosti u prehrambenom sektoru i neovisnosti od burzovnih cijena roba. 

Pšenica iz Ukrajine preplavila je europsko tržište i spustila cijene, a na pitanje hoće li zbog toga poljoprivrednici zapasti u probleme, Jakopović odgovara da je o tome teško govoriti, jer ovisimo o burzovnoj situaciji.

- Mora se razmišljati o žetvi u srpnju. Cijene su na svjetskim burzama pale - oko 248 €/t, a na našim burzama je cijena oko 180 €/t. To je posljedica direktnog uvoza iz Ukrajine, na što smo u Bruxellesu upozoravali kada se razgovaralo o tome da se Ukrajini dozvoli kompletno bescarinski uvoz u EU, da ćemo prvo stradati mi na istoku. I to se dogodilo, rekao je i dodao da je to političko pitanje.

Naveo je da su prošle godine u stočarstvu bile velike ulazne cijene, a sada se te one spuštaju, no da je nastao problem u ratarskom dijelu.

- Troškovi su se počeli spuštati, ali su ostali relativno visoki, a vidjet ćemo kakva će biti cijena u srpnju, rekao je.

Ustvrdio je da će krajnji potrošači u konačnici profitirati od nižih cijena.

- Cilj je da se cijene stabiliziraju. Ako se ovakav trend nastavi, cijene neće rasti, osobito ne ovakvom brzinom. 

Na pitanje može li hrvatska poljoprivreda doći u fazu da proizvodi proizvode više dodane vrijednosti kako ne bi ovisila o cijenama na burzi koje su promjenjive, rekao je da se svake godine vodi rasprava kakva će biti cijena u žetvi. 

- Upozoravamo već dugo, a mislim da je Ministarstvo poljoprivrede to konačno shvatilo, da se ulažu napori u preradbene kapacitete, da što više naše primarne sirovine ostane u RH da što više sami proizvedemo, da stvorimo dodatnu vrijednost i bolje povežemo ratarski i stočarski sektor koji je dosta podijeljen. Kada bi taj lanac bio povezaniji, došlo bi do kompletne stabilnosti u cijelom prehrambenom sektoru. Tada nećemo ovisiti o burzama, dok sada ovisimo isključivo o burzama cijene roba, rekao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!