Mali distributeri: Poskupljenjem goriva više zarađuje isključivo država

03.01.2023.

11:48

Autor: HRT/R.S.

Nove cijene goriva

Nove cijene goriva

Foto: Neva Zganec / PIXSELL

Vlada je objavila nove cijena goriva, a Mali distributeri poručuju da svakom prodanom litrom goriva i većom cijenom goriva više zarađuje jedino i isključivo država, a trgovci naftnih derivata pri tome propadaju upravo zbog odluka Vlade.

Vlada i najnovijom odlukom o ograničenju cijena naftnih derivata i dalje sustavno uništava poduzetništvo, poduzetnike i njihove zaposlenike u Hrvatskoj, istaknuli su Mali distributeri. 


- Pojednostavljeno rečeno država od goriva zarađuje više od uvoznika, proizvođača i rafinerija sirove nafte te trgovaca, skladištara i prijevoznika naftnih derivata zajedno. Svakom prodanom litrom goriva i većom cijenom goriva – više zarađuje jedino i isključivo država, a trgovci naftnih derivata pri tome propadaju upravo zbog odluka Vlade, poručili su iz te udruge. 


Ono što udruga želi su najniže cijene goriva za građane, ali ističu da cijena ovisi o državi. 


- Želimo najnižu cijenu goriva za građane, ali cijena ovisi isključivo o stavu države koja ne samo da se nije odrekla dijela zarade, nego ostvaruje rekordne zarade na tuđem radu. Nakon stabilizacije cijena, država se može odreći dijela koji prikuplja od prodaje naftnih derivata i tako stvarno pomoći i građanima i tvrtkama, napisali su u priopćenju. 


Mali distributeri pozivaju Vladu da objavi podatke državnog proračuna.


- Pozivamo vladu da objavi podatke o prihodima državnog proračuna iz trošarina i poreza na naftne derivate u zadnjih godinu dana i da hrvatskim građanima objavi iznos koji su uzeli iz džepova građana, stoji u priopćenju. 


- Još jednom pozivamo na razum, da se prestanu uništavati poduzetnici i njihovi zaposlenici u Hrvatskoj. Za jeftinije gorivo država se mora odreći dio sada rekordnih zarada. Građani moraju biti svjesni da bi bez državnih nameta benzin koštao 4 kune, a dizel 5 kuna. Za skupe derivate krivi su isključivo trošarine i porezi države, istaknuli su. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!