Potraga za licenciranim bikom

02.05.2021.

12:58

Autor: HRT/Plodovi zemlje/Vlatko Grgurić

Potraga za licenciranim bikom

Potraga za licenciranim bikom

Foto: HRT / Plodovi zemlje

Mali smo OPG i dosad smo se bavili uzgojem aronije. Kako je to postalo neisplativo odlučili smo se na govedarstvo, sustav krava-tele. Ogradili smo 2 hektara pašnjaka, kupili junice i naišli na problem. A problem je bik. Rekli su nam da bik mora biti licenciran, a na tržištu ga jednostavno - nema, kažu uzgajivači koji traže bika pasmine red Angus. 

Otporna pasmina, ali je problem naći bika

- Krenuli smo prvo s aronijom, okrenuli se na drugi posao na sustav krava tele. Pa iz savjeta drugih smo krenuli na red Angus, otporna pasmina, nabavili kod Enjingija, ali nam je problem naći bika za rasplod naše junadi, rekao je Damir Majhen, Klenovnik. 

I to ne bilo kakvog bika, nego licenciranog, s papirima. Obilazili su Majheni uzgajivače posvuda po Hrvatskoj, tražili, zvali, ali ga nikako ne uspijevaju pronaći. 

- Mislim da smo okrenuli 50 brojeva, ali nemamo za rasplod da se možemo širiti dalje, dodaje.

Anguse je nekako u isto vrijeme kad i Damir kupio i Josip Plahtarić. Za svojih sedam junica i on naravno traži pravog licenciranog bika. 

- Junice su sve zoocertifikat, imaju uredne papire, a nemamo bika. Pokušao sam i na umjetno. Zvao Veterinarsku stanicu Ivanec. Ali morat ćemo naći pravoga bika, rekao je Josip Plahtarić, Jerovec. 

- Znači bika nema, ali što je s umjetnim osjemenjivanjem? Ideje postoje, ali to nisu klasične krave, vani su, problem je, Angus je u biti poludivlje govedo, kaže Majhen.

- Ova pasmina je relativno otporna na niske temperature, i visoke, ne trebaju staje, dohrana malo sijenom i to je to, a ne treba ni previše vremena za njih. Vidim da ste napravili lijepu nadstrešnicu? Potrudili smo se malo, krave su tu, pa da izgleda kao kaubojski stil nekakvi, navodi Plahtarić. 

"Regulativa s prvim siječnja došla preuranjeno"

Kaubojski stil prirastao je srcu i Andriji Kolačku, jednom od prvih uzgajivača crvenih Angusa u ivanečkom kraju. Stoka mu pase na 25 hektara ograđenih pašnjaka. Anguse Andrija uzgaja već 17 godina. 

I eno ga tamo, među 30 grla stoke. Bik je licenciran, naravno. Andrija je uzgajivač u ekološkoj proizvodnji i dakako da o tome vodi računa. 

- Ja sam uspio prije dvije godine kod Enjingija nabaviti bika, ali to je sad nemoguće. Ali vi uskoro morate mijenjati krv, morate nabaviti bika, što ćete onda? Ja bih trebao mijenjati bika jer sam ostavio potomstvo, ne znam kako ću uspjeti, čujem da i drugi imaju probleme, rekao je Andrija Kolačko, Klenovnik.  

A probleme treba riješiti. Andrija kaže da u njihovom kraju vlada politika miroljubive dobrosusjedske koegzistencije pa je svog bika, spremnog za akciju, htio je čak iznajmiti Josipu i Damiru. No, htjeti ne znači i smjeti.     

- Ali navodno da to ne prolazi, da bih ja mogao imati problema, ne. Da se to ne smije, da, dodaje Kolačko.   

- A budemo probali, budemo posuđivali, ha, ha, imam četiri junice spremne za pripust, bumo nekaj napravili. Ali kažu da nije moguće uzeti susjedovog bika, da je kazna velika? To moramo ispitati, mlad sam u toj proizvodnji, možda i vi preko emisije pronađete neko rješenje. Daj bože da uspijemo, rekao je Plahtarić. 

- Slažem se da se pravila trebaju poštovati, ali je ta regulativa s prvim siječnjem došla preuranjeno, da je došla primjena tog pravilnika, da kroz godinu dvije možemo tog bika kupiti, kaže Majhen. 

- Uvjeti su postroženi, treba sve pisati, poslije svakog telenja treba upisivati ime oca i voditi knjige o tome. Prije toga nije bilo, sad je to drugačije, ističe Kolačko.

"Stoka s licencom, s papirima, vrijedi više"

Majheni bi se ozbiljnije bavili stočarstvom. Kupili su i ovu susjednu šikaru, iskrčili bi je, kupili još goveda, povećali stado i pašnjake. Aronija kaže Brigita - nije više isplativa kao što je bila prije nekoliko godina. 

- Nismo ga mogli plasirati pod svježi plod, pod bobe. Bilo ga je previše na tržištu, rekli su da ga mogu uvesti iz Poljske po nižim cijenama, mi svoj plod nikad nismo bacili, ali smo vidjeli da od toga nema kruha, rekla je Brigita Barlek Majhen, Klenovnik.

Od 700 grmova aronije Majhenima je ostalo još samo 200. Po iskrčenoj ledini sad veselo istina bez predvodnika, pasu njihovi Angusi. 

- Naše junice su još mlade, trebale bi imati mladog bičića, možemo kupiti bika od 400, 500 kilograma, ali što će naše kravice s njim, one su još premlade, dodaje Brigita Barlek Majhen. 

I tako vrijeme ide, a od bika ni traga. I Damir i Josip znaju da ga moraju što prije naći jer stoka s licencom, s papirima, vrijedi više i skuplja je nego ona bez njih.  

- Ali bitno je imati čistu krv, i možeš dalje nekome prodati, ako sve izmiješaš kaj bu iz toga izišlo. Ne znam, mi tražimo pa ako bi se netko javio, da ako netko nazove nek nam pokuša pomoći. Bitno je samo ako bi pronašli pravog licenciranog bika, kaže Plahtarić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!