Ima li spasa "smrznutim" voćkama?

14:11 / 18.04.2021.

Autor: Vlatko Grgurić/Plodovi zemlje/I.H./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Voćari utvrđuju štetu nakon hladne fronte koja je Hrvatsku pogodila prije 10-ak dana. Šteta je golema, u Hrvatskoj voćarskoj zajednici procjenjuju da je na nekim lokalitetima - pogotovo u središnjoj Hrvatskoj - stopostotna. Stradale su sve ranocvatuće voćne vrste - rane sorte jabuka, kruške i gotovo sve vrste koštičavog voća. Bolje su prošli voćari koji su voćnjake opremili anti-frost sustavima, no takvih je - nažalost - malo. Ekipa "Plodova zemlje" posjetila je Međimurje gdje su se temperature spuštale do -8°C.

Voditelj voćnjaka Anđelko Tomšić procjenjuje štetu na najmanje 90%. Pravu će, kaže, znati tek kada latice otpadnu. 


- Ovo je sorta jabuka idared, ona je najjače stradala, manje su stradale Granny Smith, delicious, gala. Imamo plodove deformiranog sjemena, ali kolika je šteta ne znamo još uvijek, rekao je. 


- Nikada do sada nismo imali pet dana s minusima, temperature su bile vrlo niske, štete su ne katastrofalne, nego kataklizmične, rekao je Milorad Šubić iz Ministarstva poljoprivrede. 


Voćnjak u Čehovcu nema anti-frost sustav, ali u planu je, kaže Anđelko Tomšić. No, urod je osiguran. Početak štetnog događaja nije od 10. travnja kao kod naše najveće osiguravateljske kuće, nego od početka cvatnje. Veći dio premije osiguranja pokrilo je Ministarstvo poljoprivrede. 


- Pokriva 70% premije osiguranja, osiguranje je samo za preživjeti, dodao je Tomšić. 


I neće im biti lako. Međimurski voćari poznati su po proizvodnji jabuka vrhunske kvalitete, pitanje je koliko će uopće brati ove godine, a tek smo na sredini travnja. Kasni mrazovi još su itekako mogući.


Voćnjak

Voćnjak

Foto: Plodovi zemlje / HRT

"Normalnu" berbu, unatoč hladnoj fronti, gotovo sigurno imat će obitelj Kudec. Jedanaest hektara njihova voćnjaka je pod anti-frost sustavom, šteta je minimalna. Nad voćnjakom je 950 rasprskivača. Do njih vodu tjeraju dvije pumpe. Da sustav ne zakaže brine se Marko Kudec, već je od oca preuzeo većinu posla. U voćnjaku je probdio sve noći debelih minusa. Voćnjak je podignut sredinom 90-ih godina. Ima mreže, armaturu, sustav kap na kap. Promjene u voćnjaku Kudeci prate iz svoje kuće, preko meteo-stanice. 


- Kišenje je najpouzdaniji sustav zaštite od mraza, za sada nismo primijetili štetu, rekao je Marko Kudec. 


Klima se mijenja i voćari mogu jedino birati otpornije sorte ili bar one s kasnijim rokovima cvatnje. Milorad Šubić analizirao je meteorološke podatke, ustanovio je znatan porast prosječnih temperatura u posljednjih 40 godina.


Hladno je bilo u Međimurju prošli tjedan, ali najhladnije - čak -8°C - bilo je u Ksajpi, selu nedaleko od Čakovca. Toliko niska temperatura bila je čak tri uzastopne noći. Hladnoća je Maji Bakač potpuno uništila pupove američkih borovnica u voćnjaku od 6 ha. 


- Ovo su pupovi u ranoj fazi, izgledaju zdravi, ali tučak je smrznuo i od toga se ne može očekivati nikakav razvoj ploda, rekla je Bakač. 


U teoriji su borovnice otporne na hladnoću, izdržavaju i do minus dva stupnja ispod nule, a prošlotjedni hladni val nisu izdržale. 


- Nasad je osiguran, društvo je stavilo da osiguranje traje od 1. travnja, ali ima puno malih slova, pa nisam sigurna hoćemo li išta dobiti od osiguranja, ili ne, dodala je Bakač. 


Grmovi borovnice sorte Berkeley stari su 20 godina. Svaki bi dao barem tri, tri i pol kilograma slasnih plodova. No, Maja na berbu ove godine može zaboraviti. Nema te pomoći koja voćarima može nadoknaditi štetu. Ali Ministarstvo poljoprivrede treba što prije raspisati natječaj iz Programa ruralnog razvoja za modernizaciju voćnjaka. Sustav kišenjem u Hrvatskoj ima jedva 10% voćnjaka. Tri mraza u posljednje tri godine dovoljno su upozorenje.

Borovnice

Borovnice

Foto: - / Pixabay

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!