Robotom protiv korova

02.08.2023.

07:01

Autor: Vlatko Grgurić/Plodovi zemlje/HRT/A.V.

Robotom protiv korova

Robotom protiv korova

Foto: HTV / HRT

U prosincu prošle godine u Plodovima zemlje emitirala se reportaža o prvom domaćem robotu za rad u poljoprivredi. Tad je robot - laserski uništavač korova još bio u testnoj fazi. Na robotu su u samoborskoj radionici radili tri godine, primijenili su neka inovativna rješenja za suzbijanje korova, ali na robotu još imaju dosta posla.

Nekad smo radili za hranu, a danas radimo za aktivno i slobodno vrijeme. Radne snage je u poljoprivredi sve manje, poslove treba prebaciti na druge, automatizirati proizvodne procese i pritom čuvati tlo i okoliš. Robotizacija poljoprivrede sve je izglednija, kuca i na naša vrata. 

No, treba i čuvati okoliš pa je velika prednost ovog robota i u tome što korove može uništavati i laserom. 

Računalni vid je mozak cijelog sustava. Računalo prepoznaje razliku između kukuruza i korova i to puno preciznije nego što bismo to sami mogli. 

Primjena ovakvih robota bilo bi pravo rješenje za ekološku poljoprivredu. Agende Europske unije nalažu manju uporabu pesticida i smanjen broj prohoda teških strojeva. Ovaj robot ima gusjenice, lagan je, ima samo 40-ak kilograma i manje narušava strukturu tla.

Naš robot je projektiran za suzbijanje korova u kukuruzu, no pred znanstvenicima je još puno posla jer bi tu tehnologiju mogli primijeniti i na brojne druge kulture.  

Ovakvi flotni roboti rade poslove puno preciznije od ljudi, ne umaraju se i rade 24 sata ako treba. Dragocjeni su i za prikupljanje podataka. Senzorima i naprednom analitikom prate stanje biljaka, otkrivaju potrebe za vodom i hranjivima, mapiraju parcele, prate bolesti i štetnike. Dakle, rade sve poslove za koje inače treba angažirati puno ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!