Zašto je obitelj Tomaić zatvorila siranu u Otočcu i preselila proizvodnju?

07:00 / 04.03.2022.

Autor: Vlatko Grgurić/Plodovi zemlje/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Prije pet godina HRT-ovi novinari bili su u Otočcu u suvremenoj sirani Vladimira Tomaića. Već tada je Vladimir Tomaić govorio kako mu proizvodnju opterećuju parafiskalni nameti i da jedva izdržava borbu s nelojalnom konkurencijom jeftinih sireva iz inozemstva. No nije se predavao i vjerovao je da će biti bolje. No koji dan prije nego su ga novinari HRT-a posjetili prošli tjedan, njegova sirana dobila je nove vlasnike. COVID kriza je proizvodnji sira, uz sve postojeće probleme, zadala posljednji udarac.

- Prestale su svadbe, slavlja, a troškovi su sve veći. Nastavit ćemo tradiciju proizvodnje sireva, ali na novoj lokaciji, kazao je Vladimir Tomaić. 

Tomaići su u najboljim godinama dnevno otkupljivali 3.500 litara mlijeka isključivo od mljekara Ličko-senjske županije. I sad ga prikupljaju po ličkim selima, ali znatno manje količine, tek oko 1.000 litara. No neće odustati, kaže Igor Tomaić, koji je od oca preuzeo upravljanje Siranom.

Situacija u Hrvatskoj je takva da je mlijeka sve manje. Sirana u Krasnom ostala je još jedina veća mljekara u cijeloj županiji, a mlijeko joj isporučuje desetak ličkih kooperanata. Među njima po proizvodnji, urednosti farme i vrhunskoj kvaliteti mlijeka prednjače Škorići iz Hrvatskog polja. Izvrsno rade s obzirom na teške ličke uvjete proizvodnje. 

Među razlozima zašto ljudi odustaju od proizvodnje mlijeka je, smatra Vladimir Tomaić, loša politika raspodjele državnih potpora. Sustav koji možda prolazi u razvijenoj Europi, ali u Hrvatskoj gdje nam hrane nedostaje, pokazuje sve nedostatke. 

Bilo bi bolje da je konkurencija poštena, ali nije. Sirevi koje uvozimo cijenom su bitno ispod granice koštanja, zato jer njihov izvoz iz zemalja Europske unije potiču i subvencioniraju matične države. 

Ne trebamo izmišljati toplu vodu, ali Austrija na koju se volimo ugledati, svoju proizvodnju mlijeka bazira upravo na štalama do 30-ak mliječnih krava, baš poput štale Davora Škorića, a niti po proizvodnji mlijeka Igor Tomaić ne zaostaje za svojim austrijskim kolegama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!